ВОЋНА Гроцка и Београд у знаку органских вина из Винарије „Плавинци“

18. децембар 2020.

 

Гроцка крај Дунава је у знаку органских вина из Плавинаца, једине сертификоване органске винарије у београдском округу, која се нимало случајно налази у чувеној воћној општини, на сунчаним падинама крај реке. Правилник о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње, којим је први пут уређена област производње органског вина у Србији, усвојен је током 2020. године, да би недавно била сертификована и прва органска вина. Право да понесу етикету којом се означавају органски производи добило је десет вина, пет из Винарије Плавинци“ у Гроцкој и пет из Винарије „МВ“ у Сталаћу. – Органско вино добија се строго контролисаним процесом производње у којем се тачно зна сваки поступак - шта може да се дода, а шта не сме. У класичној производњи вина дозвољено је додавати 59 различитих адитива, а у органској ни један. Органска вина добијају се од органски произведеног грожђа, искључиво уз помоћ природног квасца из винограда. Подразумева се да је грожђе од којег се прави вино такође органски сертификовано, каже Бранислав Анђелић, власник Винарије „Плавинци“.
Данас чувено воћарство Гроцке је вековима уназад, још од старих Римљана, било у знаку виноградарства. Јер, ова стара варош је благословена изванредним климатским условима и природом крај простране реке, што је условило миленијумско трајање, богату културну баштину - и изванредне природне услове за виноградарство и воћарство.
Занимљиво је да је Винарија „Плавинци“ име понела по народном називу за грочански крајолик у коме се налази. Легенда каже - ... некада давно, путници који су у зору пловили узводно Дунавом, након зелених ада код Гроцке угледали би брежуљке посуте виноградима, који су се на јутарњем сунцу пресијавали у индиго-плавој боји. Ова посебна нијанса је долазила не од плавог Дунава, већ од плавог камена којим су се виногради прскали...
 
 
 
 
Репортажа се може прочитати и на порталу ПОЉОПРИВРЕДНИК.

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.