Званични портал града Београда преноси: „Настављено 3D снимање одабраних културних локација“

16. септембар 2021.

 

Центар за културу Гроцка је у сарадњи са Центром за урбани развој и студијом за дигиталне технологије OCOLO наставио 3D снимање одабраних културних локација, овај пут документовањем летњиковца знамените породице Костић.

И док се многи након посете Легату проф. др А. Костића питају како изгледа кућа у зеленој оази Гроцке у којој је породица тако радо боравила, завирили смо оком камере у њену унутрашњост, предвођени Зорицом Атић, директорком установе, и Радетом Милићем, археологом. 3D скенирање и снимање летњиковца спроведено је у четвртак 9. септембра, захваљујући љубазности и дозволи наследника.

Будућа виртуелна 3D тура летњиковцем, обогаћена објашњењима кустоса, сачуваће успомену на живот и рад, породичну топлину и дневне рутине ових знаменитих људи српске науке, медицине и културе – научника проф. др Александра Костића и супруге проф. др Смиље Костић-Јоксић, педијатра, носилаца Легије части, затим њиховог сина Војислава Вокија Костића, композитора и гастронома, и супруге му Вере Костић, новинара и балерине.

У летњиковцу су и даље присутни лични предмети породице Костић и аутентични мобилијар, док њихов дух провејава нетакнутим амбијентом, који евоцира естетику предратног Београда и полетних 60-тих година 20 века.

Овом приликом, стручни тим је од наследника добио на старање сачувану фото-архиву проф. др Александра Костића, која се састоји од медицинских и приватних фотографија овог врсног научника и пасионираног фотографа. Драгоцени архивски материјал биће обрађен, документован и представљен јавности у наредном периоду.

Да подсетимо: градећи летњиковац 1932. године у Дубочају, проф. др Александар Костић је открио богат археолошки локалитет и иницирао његово проучавање. Своје налазе је 1978. године оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“, а збирка из некадашњег „Завичајног музеја Гроцке“ у Ранчићевој кући је након више деценија заборава поново пред очима јавности. Легат др Александра Костића, свестраног научника, оснивача Медицинског факултета, изложен је од 2018. године у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у Грочанској чаршији, срцу старе вароши и заштићеној амбијенталној целини. Стална поставка обухвата вредну збирку археолошких и палеонтолошких налаза са терена Гроцке, уз личне предмете који су поклон професоровог сина Војислава Вокија Костића, познатог композитора и гастронома.

Летњиковац породице Костић ускоро ће бити доступан широј јавности у дигиталном формату, а виртуелна тура је остварена сарадњом стручњака из области културног наслеђа и савремених информационих технологија – са циљем да се вредно културно наслеђе у окружењу сачува за наредне генерације у дигиталном формату, и на иновативан, пријемчив начин представи младим генерацијама и широј публици.

Технологија која се користи за снимање простора је Маттерпорт Про2 3Д камера, последња генерација хардвера намењеног за снимање 3D виртуелних тура, и представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера. Крајњи резултат је виртуелна тура која је апсолутно верна стварном ентеријеру и омогућава лаку и интуитивну комуникацију са посматрачем. На овај начин снимљен локалитет не представља само простор смештен у нову реалност, већ има и функцију дигитализације и његовог трајног чувања од заборава.

*Напомена: Проф. др Александар Ђ. Костић (1893–1983) био је један од оснивача, првих професора и декан (1936–1939) Медицинског факултета у Београду – оснивач Института за хистологију и ембриологију, Ветеринарског и Фармацеутског факултета, и аутор бројних уџбеника. Француски председник га је 1940. године одликовао Легијом части због доприноса науци. Данашњи Институт за хистологију и ембриологију у Београду носи име „Александар Ђ. Костић”, као и две улице – једна у срцу престонице, друга крај летњиковца у Гроцкој.

 

Пројекат је подржан од стране Секретаријата за културу Града Београда.

Репортажа се може погледати на званичном порталу града Београда .

 

Повезани садржај