ЗВУЦИ ТРАДИЦИЈЕ ШИРЕ СЕ ГРОЧАНСКОМ ЧАРШИЈОМ

06. јун 2022.

 

Концерт одсека за Српско традиционално певање ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој:
ЗВУЦИ ТРАДИЦИЈЕ ШИРЕ СЕ ГРОЧАНСКОМ ЧАРШИЈОМ
Ранчићева кућа, среда 8. јун у 18ч
 
Одсек за српско традиционално певање Основне музичке школе „Невена Поповић“ из Гроцке одржаће концерт „Звуци традиције шире се Грочанском чаршијом“ у среду 8. јуна са почетком у 18 часова у Центру за културу Гроцка, на летњој сцени аутентичног амбијента Ранчићеве куће, варошке лепотице и заштићеног културног добра Србије.

Након две године паузе, одсек за Српско традиционално певање обележиће песмом крај школске 2021/2022. године, и представиће се свим љубитељима традиције у амбијенту Ранчићеве куће, који и сам представља ремек-дело српске традиционалне архитектуре из 18. века.
 
Одсек на коме се негују, чувају од заборава и преносе млађим генерацијама звуци традиционалних песама и српског фолклора уопште, најмлађи је одсек Основне музичке школа „Невена Поповић“, који постоји од 2015. године. За само неколико година рада постигнути су високи резултати, о чему сведоче награде освојене на Републичком и другим државним и међународним такмичењима. Школа је постала препознатљива по наступима традиционалне музике коју изводе многобројна деца која овај одсек похађају, њих седамдесет и двоје, неретко уз инструменталну подршку наставника школе.
 
ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој једина је у Србији која носи име по жени, познатој пијанисткињи и педагогу Невени Поповић. У категорији основних музичких школа по броју награда ученика налази се на првом месту на нивоу Републике Србије. У наредном периоду, ова установа од великог културног и образовног значаја за општину Гроцка, али и шире, добиће прву наменску, потпуно акустичну школу у Београду, и тиме решити проблем неадекватног простора са којим се бори од свог оснивања.
Такође, једна је од малобројних музичких школа која може да се похвали одсеком за Српско традиционално певање, где се вокална традиционална музика изучава у три класе, и то у Гроцкој и Врчину, Винчи, и Умчарима.
 
На концерту ће се представити ученици првог, другог, трећег и четвртог разреда одсека за Српско традиционално певање из класа наставница Ане Јовановић, Катарине Милосављевић и Исидоре Арсић, са својим гостима.
 
Позивамо вас да уживате у звуцима традиције који ће се ширити Ранчићевом кућом и Грочанском чаршијом.
Добро дошли!

 

Повезани садржај