ВАРОШ ГРОЦКА овековечена у немом филму из 1930. године

30. јануар 2024.

 

- Грочанска варош је овековечена далеке 1929. године, и то у филму Косте Новаковића "Грешница без греха". Филм је премијерно приказан у априлу 1930. године (биоскоп "Касина", Београд).

У позадини, ко би рекао - Дунав!
Аутор сценарија и режије је Коста Новаковић, један од пионира филма у земљама бивше Југославије. Између осталих, у филму се појављује афирмисана београдска позоришна глумица Жанка Стокић, у улози станодавке. Кажу да је за потребе снимање филма, Коста Новаковић продао своју апотеку и потпуно се посветио снимању.
Веома занимљив филм и за све оне које занима како су изгледали Гроцка и Београд с почетка 20. века, одевање у граду и вароши, и нарочито оригинална варошка кућа с краја 18. века споља и изнутра - приказана је Смиљанића кућа у Гроцкој, једна од законом заштићених грочанских кућа, која, на жалост, одавно више не постоји.

Филм обилује дивним документарним детаљима, обичајима грађанско-малограђанским и варошко-сеоским, а што се саме радње тиче, то је неми љубавни филм на домаћи начин, са наравоученијем и срећним крајем, након силних морално-љубавно-криминалних перипетија...

 


текст: Зорица Атић Филм "Грешница без греха" се може погледати на YouTube каналу ОВДЕ.

 

Повезани садржај