КАСНОРИМСКА гробница у Брестовику за нови културни серијал РТС-а

02. септембар 2022.

 

КАСНОРИМСКА гробница у Брестовику, културно добро од великог значаја за нашу земљу, тема је још једне ТВ приче из културе добро нам знане новинарке и ауторке Смиљане Попов, којa се предано бави темама из културе и туризма, овај пут у новом серијалу који ће се гледати на РТС-у.
 
Јединствен у Београду и читавој Србији, чувени антички маузолеј сe нимало случајно налази на територији општине Гроцка, с погледом на моћни Дунав - богати Римљанин је знао где треба подићи имање и саградити летњиковац...
Саговорници сјајној Смиљани Попов, били су у среду 31. августа археолог Раде Милић из Центра за урбани развој, и историчарка уметности Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.
 
Античку гробницу у Брестовику је крајем 19. века пронашао на свом имању домаћин Вукашин Милосављевић док је садио шљивик, и то на најнеочекиванији и нимало пријатан начин - упао је у њу копајући простор за садницу.
Те исте 1895. године прва и темељна истраживања гробнице праћена белешкама и цртежима, како начела струке и налажу, спровео је Михаило Валтровић, оснивач Српског археолошког друштва и управник Народног музеја, а 1905. године спроведени су и први конзерваторски радови. Године 1964. извршени су радови на конзервацији и реконструкцији и гробница је доведена у стање у којем је данас видимо.
 
"Римска гробница у Брестовику из 3. века наше ере, са више одаја и остацима фреско-сликарства, редак је и јединствен споменик културе не само за подручје града Београда, већ и територију целе Србије", наводи Јован Секулић, историчар уметности, оснивач и први директор градског Завода за заштиту споменика културе (Саопштења, свеска 1, Завод за заштиту споменика културе, Београд 1966).
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.