Академик Александар Kостић у Гроцкој и Легату др А. Kостића

14. мај 2022.

 

Академик Александар Ђ. Kостић, управник Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију Српске академије наука и уметности (САНУ), са стручним сарадником Браниславом Војновићем, и професорком Нелом Пушкаш са Института за хистологију и ембриологију Медицинског факултета Универзитета у Београду, посетио је Центар за културу Гроцка, Ранчићеву кућу и Легат др Александра Kостића у Гроцкој.

Циљ посете и састанка са Зорицом Атић, директорком Центра за културу Гроцка - кустоскињом Легата др Александра Kостића, јесте рад на дигитализацији заоставштине истакнутог, свестраног и оспораваног научника Александра Kостића, који је у Гроцкој имао летњиковац где је установио археолошки локалитет, и своју збирку завештао општини Гроцка и наредним покољењима.
Да живот креира збиља занимљиве заплете, показују ова посета и сарадња, где је академик Александар Ђ. Kостић, управник Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију Српске академије наука и уметности, у посети Легату свога имењака, научника Александра Ђ. Kостића у Гроцкој. Даља, такође невероватна подударност, јесте и чињеница да је диплому Зорице Атић стечену на одсеку историја уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, потписао управо академик Александар Ђ. Kостић, да би коју деценију касније, кустоски радила на заоставштини и формирању легата научника Александра Ђ. Kостића у Гроцкој.
Званична посета цењеног академика значи само једно - заоставштина ће бити дигитализована и збринута.
 
Такође, у наредном периоду ће у Ранчићевој кући у оквиру плодоносне сарадње са професорком Нелом Пушкаш и Хистолошким институтом, бити приређена изложба посвећена Александру Kостићу, оснивачу ове институције. Ове године се такође обелажава јубилеј од 100 година оснивања Инститита, тако да је за Београд и Србију, ово значајна година културе сећања и подсећања на једну значајну и прегалачку личност, којој се отаџбина одужила заборавом.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.


 

 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.