Академик Александар Kостић у Гроцкој и Легату др А. Kостића

14. мај 2022.

 

Академик Александар Ђ. Kостић, управник Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију Српске академије наука и уметности (САНУ), са стручним сарадником Браниславом Војновићем, и професорком Нелом Пушкаш са Института за хистологију и ембриологију Медицинског факултета Универзитета у Београду, посетио је Центар за културу Гроцка, Ранчићеву кућу и Легат др Александра Kостића у Гроцкој.

Циљ посете и састанка са Зорицом Атић, директорком Центра за културу Гроцка - кустоскињом Легата др Александра Kостића, јесте рад на дигитализацији заоставштине истакнутог, свестраног и оспораваног научника Александра Kостића, који је у Гроцкој имао летњиковац где је установио археолошки локалитет, и своју збирку завештао општини Гроцка и наредним покољењима.
Да живот креира збиља занимљиве заплете, показују ова посета и сарадња, где је академик Александар Ђ. Kостић, управник Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију Српске академије наука и уметности, у посети Легату свога имењака, научника Александра Ђ. Kостића у Гроцкој. Даља, такође невероватна подударност, јесте и чињеница да је диплому Зорице Атић стечену на одсеку историја уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, потписао управо академик Александар Ђ. Kостић, да би коју деценију касније, кустоски радила на заоставштини и формирању легата научника Александра Ђ. Kостића у Гроцкој.
Званична посета цењеног академика значи само једно - заоставштина ће бити дигитализована и збринута.
 
Такође, у наредном периоду ће у Ранчићевој кући у оквиру плодоносне сарадње са професорком Нелом Пушкаш и Хистолошким институтом, бити приређена изложба посвећена Александру Kостићу, оснивачу ове институције. Ове године се такође обелажава јубилеј од 100 година оснивања Инститита, тако да је за Београд и Србију, ово значајна година културе сећања и подсећања на једну значајну и прегалачку личност, којој се отаџбина одужила заборавом.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.


 

 

Повезани садржај