Др Смиља Костић-Јоксић, хероина имунизације БСГ Вакцином

28. септембар 2021.

 

У ЛЕГАТУ др Александра Костића у Гроцкој је у понедељак 27. септембра сниман прилог о проф. др Смиљи Костић-Јоксић и њеном немерљивом доприносу у борби против туберкулозе, болести која је харала Европом све до средине 20. века и однела многобројне животе.

Како је истакла директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности и кустоскиња Легата, за своја залагања на пољу медицине и примену БСГ вакцине, и небројене дечије животе које је спасла едукацијом становништва и вакцинацијом, професорка је 1952. године добила изузетно признање - Легију части.
 
Наиме, међу земљама које су се након Другог светског рата интензивно подвргле имунизацији БЦГ вакцином, била је и Република Србија, а лекарка која је дала немерљив допринос у њеној широкој примени на просторима Југославије (ФНРЈ), 1952. године одликована је Легијом части.
 
Проф. др Смиља Kостић-Јоксић, чувени педијатар, била је професорка Медицинског факултета у Београду, научница, почасна чланица Српског лекарског друштва и Удружења пнеумофизиолога Југославије, чланица Педијатријског друштва у Паризу, прва жена доцент Медицинског факултета, супруга познатог научника проф. др Александра Ђ. Kостића, и мајка прослављеног композитора и гастронома Војислава Вокија Kостића.
 
Подсећање на значај и деловање др Kостић-Јоксић донео је рад на заоставштини њеног супруга у Гроцкој. Године 2018. изложен је „Легат др Александра Kостића“ општине Гроцка у оквиру обновљене амбијенталне целине Грочанска чаршија, у наменски уређеној галерији у Библиотеци „Илија Гарашанин”, где је, баш као и у животу, своје место уз знаменитог супруга нашла др Смиља Kостић-Јоксић.
Изложени су малобројни сачувани предмети из њене личне заоставштине, међу којима су приручници и наслови из клиничке лабораторијске дијагностике у Србији, као и фото-документација настала током њеног клиничког рада на проблему туберкулозе код деце.
 
Прича о хероини медицине биће емитована до краја године на РТС-у, у оквиру образовног програма и емисије посвећеној историјату вакцинације у нашој земљи.
Прилог су снимили Биљана Ђогић и Милан Антић (ПГ Мрежа).

 

Повезани садржај