Др Смиља Костић-Јоксић, хероина имунизације БСГ Вакцином

28. септембар 2021.

 

У ЛЕГАТУ др Александра Костића у Гроцкој је у понедељак 27. септембра сниман прилог о проф. др Смиљи Костић-Јоксић и њеном немерљивом доприносу у борби против туберкулозе, болести која је харала Европом све до средине 20. века и однела многобројне животе.

Како је истакла директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности и кустоскиња Легата, за своја залагања на пољу медицине и примену БСГ вакцине, и небројене дечије животе које је спасла едукацијом становништва и вакцинацијом, професорка је 1952. године добила изузетно признање - Легију части.
 
Наиме, међу земљама које су се након Другог светског рата интензивно подвргле имунизацији БЦГ вакцином, била је и Република Србија, а лекарка која је дала немерљив допринос у њеној широкој примени на просторима Југославије (ФНРЈ), 1952. године одликована је Легијом части.
 
Проф. др Смиља Kостић-Јоксић, чувени педијатар, била је професорка Медицинског факултета у Београду, научница, почасна чланица Српског лекарског друштва и Удружења пнеумофизиолога Југославије, чланица Педијатријског друштва у Паризу, прва жена доцент Медицинског факултета, супруга познатог научника проф. др Александра Ђ. Kостића, и мајка прослављеног композитора и гастронома Војислава Вокија Kостића.
 
Подсећање на значај и деловање др Kостић-Јоксић донео је рад на заоставштини њеног супруга у Гроцкој. Године 2018. изложен је „Легат др Александра Kостића“ општине Гроцка у оквиру обновљене амбијенталне целине Грочанска чаршија, у наменски уређеној галерији у Библиотеци „Илија Гарашанин”, где је, баш као и у животу, своје место уз знаменитог супруга нашла др Смиља Kостић-Јоксић.
Изложени су малобројни сачувани предмети из њене личне заоставштине, међу којима су приручници и наслови из клиничке лабораторијске дијагностике у Србији, као и фото-документација настала током њеног клиничког рада на проблему туберкулозе код деце.
 
Прича о хероини медицине биће емитована до краја године на РТС-у, у оквиру образовног програма и емисије посвећеној историјату вакцинације у нашој земљи.
Прилог су снимили Биљана Ђогић и Милан Антић (ПГ Мрежа).

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.