Проф. др Александар Ђ. Костић је познат и као ПРВИ српски сексолог

20. септембар 2021.

 

БИБЛИОТЕКА Легата др Александра Костића и Центра за културу Гроцка је богатија за још један наслов, који је својевремено написао чувени научник и хистолог, који је био и ратник, писац, композитор, археолог, фотограф - и уједно први српски сексолог.
 
Мало је познато да се овај велики човек наше науке и културе још у првој половини прошлог века, пре рата, залагао за увођење сексуалног образовања у школство, што до дана данашњег није спроведено.
А доказ да је литература проф. др А. Костића коришћена за образовање и упућивање младежи, јесте и посвета, на којој сејасно види да је добијена на поклон за 17. рођендан, и то крајем 20. века.
 
Хвала Радету Милићу, археологу и једном од сарадника на реализацији поставке Легат др Костића у Гроцкој, на овом изузетном поклону и сведочанству!
 
"Полно сазнање - Путеви, 3 Сексуално васпитање" (1953. Младинска књига, Београд/Загреб)
 
* Професор др Александар Ђ. Костић (1893–1983) био је свестрана личност чије је деловање оставило дубоког трага у области медицинских наука, али и у култури XX векa.
Један је од првих професора и декан (1936-1939) Медицинског факултета у Београду - оснивач је Института за хистологију и ембриологију, који по њему носи име, а потом и Ветеринарског факултета (1936), као и фармацеутског одсека Медицинског факултета (1938). На Медицинском факултету, где је три пута за редом биран за декана, основао је и Терминолошки семинар и Фото-лабораторију.
 
** Легат др Александра Костића у библиотеци „Илија Гарашанин" у Гроцкој:
 
У оквиру обновљене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“ и простора библиотеке „Илија Гарашанин”, изложена је збирка научника др Александра Костића, који је тридесетих година 20. века на свом имању у Гроцкој открио богато археолошко налазиште и своје налазе оставио општини Гроцка „као подстицај за даља истраживања“.
 
 
 
Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај