РИТОПЕК, древни Трикорнијум за УНЕСКО-ву листу

29. фебруар 2020.

 

 
Комисија Републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ формирала је Радну групу за израду номинационог досијеа „Границе Римског царства – Дунавски Лимес у Србији“ у чијем раду учествују Археолошки институт и Републички завод за заштиту споменика културе, а чији пројекат обухвата и територију ГО Гроцка. ГО Гроцка је као особу за сарадњу са Радном групом именовала директорку Центра за културу Гроцка, Зорицу Атић, дипл. историчара уметности, којој се грађани могу обратити за више информација.
 
Поред Касно-римске гробнице у Брестовику, постоји могућност да се на Листу светске баштине УНЕСКА номинују и локалитети који се налазе на територији насеља Ритопек. Наиме, римски Трикорнијум је био једно од најзначајних утврђења на овим просторима и његова презентација као УНЕСКО-вог културног добра је на националном нивоу од стратешког значаја, а довело би Ритопек међу места са изузетном репутацијом у светским оквирима.
 
Према пројекту Радне групе, у оквиру израде номинационог досијеа потребно је извршити археолошка истраживања и сондирање терена у насељу Ритопек.

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.