РИТОПЕК, древни Трикорнијум за УНЕСКО-ву листу

29. фебруар 2020.

 

 
Комисија Републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ формирала је Радну групу за израду номинационог досијеа „Границе Римског царства – Дунавски Лимес у Србији“ у чијем раду учествују Археолошки институт и Републички завод за заштиту споменика културе, а чији пројекат обухвата и територију ГО Гроцка. ГО Гроцка је као особу за сарадњу са Радном групом именовала директорку Центра за културу Гроцка, Зорицу Атић, дипл. историчара уметности, којој се грађани могу обратити за више информација.
 
Поред Касно-римске гробнице у Брестовику, постоји могућност да се на Листу светске баштине УНЕСКА номинују и локалитети који се налазе на територији насеља Ритопек. Наиме, римски Трикорнијум је био једно од најзначајних утврђења на овим просторима и његова презентација као УНЕСКО-вог културног добра је на националном нивоу од стратешког значаја, а довело би Ритопек међу места са изузетном репутацијом у светским оквирима.
 
Према пројекту Радне групе, у оквиру израде номинационог досијеа потребно је извршити археолошка истраживања и сондирање терена у насељу Ритопек.

 

Повезани садржај

18септембар2023
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18 септембар 2023

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30h у оквиру „Музичке баште“ Ранчићеве куће и манифестације „Дани европске баштине“.