Тим Центра за урбани развој у посети Гроцкој

24. јун 2021.

 

Стручни тим Центра за урбани развој, у саставу археолога и антрополога, предвођен археологом Радетом Милићем са којим Центар за културу Гроцка остварује дугогодишњу успешну сарадњу, посетио је током викенда 19/20. јуна Центар за културу Гроцка како би прикупио потребан материјал за израду виртуелне презентације Влајковићеве куће, културног добра и некадашње породичне варошке куће грађене за грочанског капетана среза Голуба Петровића, оца потоњег начелника Београда Димитрија Голубовића.
 
Уследио је обилазак планираних локација и прикупљање фото материјала за израду презентације у пратњи директорке Центра за културу Гроцка Зорице Атић.
Будући 3Д модел са могућношћу виртуелног обиласка представиће некадашњи изглед породичне куће, једне од најлепших здања тог времена Гроцке - из које су се, предање каже, чули први звуци клавира у богатој вароши крај Дунава.
 
Подсетићемо, Влајковићева кућа у Гроцкој је у плану обнове, будући да је надлежни Завод за заштиту споменика културе града Београда у протеклом периоду година у потпуности урадио и приредио пројекат реконструкције.
 
Теренска посета је обухватила и обилазак Касно римске гробнице у Брестовику и сеоског гробља које делом лежи на своду гробнице, како би се евидентирало тренутно стање.
 
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

14јануар2022
Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.

14јануар2022
РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

14 јануар 2022

У енциклопедијама се може прочитати да је чаршија део града, готово увек у самом средишту, који се у том облику и под тим називом највећим делом развио.