Топли амбијент факултетског винског подрума - Огледно добро Радмиловац у Гроцкој

23. јануар 2023.

 

Вина овог подрума носе називе инспирисане факултетским животом, па тако имамо “Индекс” (barikirani Sauvignon blanc), “Академик (Pinot noir), “Ректорско” (Cabernet Sauvignon). Радмиловачки Merlot “Легат” назван је у знак сећања на легат Милана Вукићевића. Вина се могу дегустирати и купити у продавници Огледног добра Пољопривредног факултета “Радмиловац”, али и у “Буренцету”, симпатичној радњици која се налази у склопу факутлета, у Земуну.

Данас се о подруму и винима стара Соња Јовић, енолог. Са њом смо разговарали на тему факултетских вина и сазнали да назив вина “Пијафа” значи кас у месту, и инспирисано је враним коњима. “Вирино” је представник сорте Chardonnay, а сам назив вина има порекло у европском есперанто језику. Наиме, virino значи жена, дама, а уједно је и назив једне винчанске фигурине. “Virinos” (господин, мушкарац) је зрела, барикирана верзија радмиловачког Chardonnay-a.

Међу бројним сортама винове лозе које се негују и узгајају на овом имању, налазе се и оне које су резултат рада факултетских стручњака: Јагодинка (1979.), Годоминка (1985.), Кладовска бела (1979). Сорте новијег датума су Вожд (2012) и Владун (2021).

 

Чланак се може прочитати на сајту Пољопривредног факултета у Београду ОВДЕ.

 

Повезани садржај