Трешња „ДОКТОРКА“ посађена у башти Ранчићеве куће - да чува успомену од заборава

27. децембар 2021.

 

Чувена трешња „докторка“ која чува успомену на др Јована Јовановића, гинеколога акушера и првог српског модерног воћара, посађена је у башти Ранчићеве куће током протеклог викенда.

Садницу баш ове сорте трешње посадила је Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, хроничарка Гроцке, како би успомена на лекара који је кумовао настанку грочанског и српског воћарства, и даље трајала пред очима бројних посетилаца и излетника.
 
Раскошни бехар и трешњин цвет у Гроцкој, престоници српског трешњарства, „малој Калифорнији“ како је још зову, евоцира успомену на почетке савременог воћарства у Србији.
 
Модерно српско воћарство почиње 20. веком и др Јованом Ј. Јовановићем, чувеним гинекологом, бечким ђаком. Био је један од пионира савремене гинеколошко-акушерске службе у Србији, оснивач београдске Школе за бабице и дворски лекар краљице Драге.

Године 1906. јавној лицитацији у Гроцкој купује 80 хектара земље и сади плантаже трешње. Он на овом од давнина плодном и винородном тлу у периоду до 1908. године подиже засаде трешње са око 7.000 садница, које су по квалитету, крупноћи и родности биле најбоље у Србији.
То је био изузетан подухват, јер се у Гроцкој пре њега трешња није гајила за продају, а на овај начин, и на овом пространству нигде - а такву и толику плантажу под трешњом ни до дана данашњег нико није подигао не само у Србији, већ ни на целом Балкану. До тада је овај крај сем по виноградарству, био искључиво познат по сточарству и ратарству.
 
Најприсутнија је била француска сорта „лионска рана“ али и друге, „гермердорфска“ и „хеделфингенска“. Била су то тешка имена, па су убрзо добиле надимке „докторка“, „керминка“ и „'ерц“ (херц), потоње две због боје сока и облика плода.
 
Али, ту докторској причи није крај...
Грочане је задужио и тиме што 1909. оснива Среско породилиште у Гроцкој.
У народу је отуд остао познат као „женски доктор“, а његова трешња, француска сорта „лионска рана“, по њему је добила име - докторка.
 
Захваљујемо удружењу „Генерација 80-тих“ на донацији ове веома посебне младице трешње.
 
ПРИЛОГ о догађају можете погледати на YOU TUBE каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.