ТРЕШЊА Докторка из Воћне Гроцке

01. јун 2023.

 

Од стотина култивисаних врста овог воћа, за нашу причу је важна једна - Лионска рана, зашто, зато што је у Србији зову још и Докторка, а тај народни назив указује на личност због које треба отићи у Гроцку, где је ова врста трешње први пут засађена у Србију.

Докторку - стару сорту, је, према причи, донео, доктор Јован Јовановић, један од првих наших лекара гинеколога, још почетком 20-ог века, па је по његовом занимању ова врста трешње и добила овај други назив, који је сачувала дан-данас.
О једној готово, и наравно неправедно, заборављеној личности, захваљујући којој је воћарство у Србији добило велики замах у годинама после Великог рата причаћемо данас.

О њему много зна Зорица Атић, наша саговорница и директорка Центра за културу у Гроцкој, која је истраживала зашто се, најпознатија трешња из овог краја, зове баш Докторка, и тако је почела да из заборава на светло дана извлачи једну ванредно занимљиву причу, о првом женском доктору у нас, о доласку трешања у Србију, о поштењу, знању и раду, о једној личности коју треба да памтимо.

Са вама у новој причи - Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

Емисија посвећена Докторки и њеном родоначелнику се може послушати у форми снимка  на порталу РТС-а 

 

Повезани садржај