Отворени ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2022. изложбом у "Јевремовцу"

14. септембар 2022.

 

Велика, дивна, значајна, богата садржајима који се нижу наредних месец дана, манифестација ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ свечано је отворена изложбом „130 година велике стаклене баште у Ботаничкој башти Јевремовац“, у уторак 13. септембра 2022. године у 13 сати, на лицу места, у чаробном зеленом амбијенту Ботаничке баште „Јевремовац“, у срцу престонице. Догађају је, међу бројним званицама, присуствовала директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности.

Изложба ће бити отворена месец дана и могуће ју је посетити сваког дана од 9 до 19 сати, а настала је у сарадњи Института за ботанику Биолошког факултета Универзитета у Београду и Завода за заштиту споменика културе.
 
- Велика стаклена башта произведена је у Дрездену и на данашње место постављена 1892. године. Својом архитектуром, материјализацијом и укупном естетиком она је резултат деветнаестовековне индустријске револуције у Европи, али и симбол убрзаног развоја Београда и Србије у време династије Обреновић. Иако је своје место у нашој престоници добила након смрти Јосифа Панчића, она је сведочанство развоја ботанике као научне дисциплине и укупног друштвеног напретка. Колекцију биљака у великој стакленој башти данас чини преко 1000 врста из различитих крајева света, а многе од њих су ретке и угрожене. Поред изузетног естетског угођаја који ова богата колекција биљака пружа посетиоцима, њен посебан значај је у примени у едукативне и научне сврхе.
Идеја и циљ приређивања изложбе су не само обележавање тринаест деценија трајања велике стаклене баште, већ и истицање њених архитектонских, културних, историјских, амбијенталних, научних и других вредности које је неопходно сачувати за будуће генерације, наводи се у саопштењу ових институција.
 

Галерију фотографија можете погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

 

Повезани садржај