Ђаци из Гроцке у ЕУ пројекту посвећеном културном наслеђу

12. октобар 2018.

 

 

У основној школи „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у четвртак 11. октобра у 12 часова уприличен је први сусрет у оквиру Европског пројекта Heritage Hubs који реализује Центар за урбани развој. Пројекат је намењен младима и има за циљ да подстакне учешће младих у препознавању, заштити и одржавању културног наслеђа, и као такав је подржан у оквиру Европске године културног наслеђа 2018. и европске манифестације „Дани културне баштине“.

Један од важних циљева пројекта је јачање европске мреже образовних актера у области културног наслеђа. Лидер пројекта је Association of Cultural Heritage Education (ACHE) из Финске, а осим Центра за урбани развој, као партнери учествују и Fundación San Millán de la Cogolla (FSMC) из Шпаније i Viteco E-learning из Италије. Идеја је да се употребом нових технологија, на начине прилагођене 21. веку, деца упознају с својим културним наслеђем и размене га са вршњацима у Шпанији, Италији и Финској.

У сарадњи са Центром за културу Гроцка, у име школе у Гроцкој у пројекту учествује наставница историје Љиљана Милосављевић, са одабраном групом својих ученика.

Данас је био дан за упознавање и разговоре о наслеђу. Шта све може да буде културно наслеђе? Да ли можемо да га нађемо, на пример, у новинама…?! Ученици су под смерницама координатора пројекта дали изванредне одговоре на многа од питања, и упознала се са дигинталним технологијама и апликацијама које користи Центар за урбани развој.
Као илустрацију данашњег сусрета, потом смо културно наслеђе потражили и нашли у недавно отвореном Легату др Александра Костића у Гроцкој.

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући