Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

14. јануар 2022.

 

Амбасада Краљевине Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и градовима у Србији позива све заинтересоване street art уметнике и уметнице да учествују у изради мурала најзначајнијим женама 20. и 21. века у оквиру пројекта "Изузетне жене Србије”.

Уметници и уметнице широм Србије ће путем овог конкурса имати прилику да, осликавањем мурала површине око 4 x 4 метра, прикажу десет изузетних жена:

Пожега - Митра Митровић
Алексинац - Јелена Ј. Димитријевић
Крагујевац - Љубица Марић
Крушевац - Вера Николић
Ниш - Јованка Бончић Катеринић
Нови Сад - Верица Црвенчанин Куленовић
Београд - Гина Рањичић и Јелисавета Начић
Тутин – Хафиза Демировић
Гроцка – Бранислава Перовић

Међу изабраним женама које ће бити инспирација за мурале су револуционарке, активисткиње, дизајнерке, добротворке, политичаре, песникиње, књижевнице, правнице, педагошкиње, композиторке, спортисткиње, феминисткиње, а свима су им заједнички женска снага, солидарност, снажан и непоколебљив дух у борби за еманципацију жена и њихов равноправан положај. У оквиру овог пројекта одаћемо им својеврсно признање - нове генерације ће их упознати, а искусније ће се подсетити на значај ових аутентичних хероина свог времена.

Пројекат се спроводи у сарадњи са управама поменутих градова. Средства за материјал су обезбеђена, као и хонорари за уметнике/уметнице. Приспели радови који нису изабрани неће бити коришћени у друге сврхе. Могуће је пријавити се за више мурала, али једна особа може бити изабрана само за један мурал.

Охрабрујемо уметнике и уметнице из поменутих општина да се пријаве за израду мурала у свом граду. Израда мурала се планира у фебруару и марту, у оквиру обележавања Међународног дана жена. За пријаву је потребно послати кратак CV на енглеском, илустрацију петходних радова и скицу за предложени мурал.

Пријаве и/или захтев за додатне информације слати на: nlmurali@gradbeograd.eu.

Конкурс је отворен до 30. јануара 2022.

 

 

Повезани садржај