Медији најављују - Ранчићева кућа и Центар за културу Гроцка ПРВИ МАЈ празнују радно

27. април 2022.

 

Због великог интересовања за посету Ранчићевој кући током првомајских празника, Центар за културу Гроцка - установа културе општине Гроцка, обавештава заинтересоване излетнике, љубитеље културе, уметности и зелених крајолика ове старе вароши крај Дунава, да ће предстојеће празнике обележити РАДНО.
 
Радно време установе током првомајских празника:

- субота 30. април 11-17ч;
- недеља 01. мај 10-16ч;
- понедељак 02. мај 10-16ч;
- уторак 03. мај 10-16ч.

Ранчићева кућа је споменик културе од великог значаја за нашу земљу, који бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Ова стара варошка кућа косовско-моравског стила, изграђена је с краја 18. или почетка 19. века, у мирном сокаку старе вароши, на узвишици с погледом на моћни Дунав. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије. Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа београдске околине уопште. Ранчићева кућа је данас пример успешне ревитализације, и живи никад млађа као седиште Центра за културу Гроцка, под патронатом Завода за заштиту споменика културе града Београда.
 
Центар за културу Гроцка посетиоцима жели пријатан боравак у Ранчићевој кући и Гроцкој.
Добро дошли!

 
Вест се може прочитати на порталу Теlegraf.rs и Информативном порталу Града Београда beogradski.rs.
 
 

 

Повезани садржај

10април2024
РТС у галерији Ранчићеве куће

РТС у галерији Ранчићеве куће

10 април 2024

РТС је посетио у уторак, 8. априла Ранчићеву кућу поводом снимања прилога о изложби илустрација СУНЦЕ ПТИЦЕ И ЛАТИЦЕ ауторке Маје Веселиновић.

02април2024
 „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

„Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

02 април 2024

Пролећни циклус креативних радионица ЦКГ „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој отпочео је са радом, и траје све до краја маја 2024. године. Придружите се!