МОНОГРАФИЈА и свечани скуп за пола века уједињења школе у Винчи

09. јун 2021.

 

На Археолошком налазишту „Бело брдо" у Винчи, на веома посебном месту, у петак 4. јуна обележен је образовни јубилеј - 50 година уједињења месних школа у насељима Винча, Болеч, Лештане, Калуђерица и Ритопек, у једну – Основну школу „Никола Тесла“ у Винчи.
 
Бројне званице присуствовале су догађају праћеном културно-уметничким програмом, који је промовисао израду Монографије о раду и развоју школе.
 
Програм је зачињен наступима ученика ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке и обиласком музеја налазишта „Бело брдо“ у пратњи кустоса Драгана Јанковића.
 
Међу званицама били су и први потпредседник Владе Србије и Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, председник општине Гроцка Драган Пантелић, помоћник градског секретара за образовање и дечију заштиту Бојан Вујковић, директорка Музеја Града Београда Јелена Медаковић, представници ГО Гроцка, представници школа, установа и предузећа, суграђани...
Догађају је присуствовала и Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.
 
Председник општине Гроцка нагласио је да ГО Гроцка има најмлађу старосну структуру становништва у односу на ширу регију и једна је од малобројних општина Града Београда са позитивним природним прираштајем.
Такође, ОШ „Никола Тесла" у Винчи је највећа основна школа не само Града Београда, већ читаве Србије, при чему је и међу највећим основним школама на Балкану.
 
На знаменитом месту крај реке Дунав где је одржан свечани скуп, о важним историјским збивањима и дугом трајању, сведочи вишеслојни археолошки локалитет.
 
Данашња Винча, светски позната по Археолошком налазишту „Бело брдо“, кумовала је првој европској цивилизацији - винчанској култури.
 
Честитамо Основној школи „Никола Тесла“ пола века уједињења у велику и значајну образовну установу, и желимо јој још много значајних јубилеја, као и успеха у даљем раду.


Репортажа се може прочитати на порталу ГО Гроцка.

 

Повезани садржај