Најаве и вести онлине-диван трибине „Београда за почетнике“ са археологом Мирославом Кочићем

15. децембар 2021.

 

Нови онлајн диван „Београд за почетнике” из Ранчићеве куће, 15. децембра (20h), на Јутјуб каналу и Фејсбук страни Центар за културу Гроцка доноси епизоду „Мама Винча– живот и смрт прабеограђанина у колевци европе – најновија истраживања”. Гост је др Мирослав Кочић, археолог, извршни менаџер капиталног пројекта „Винча“ Бело Брдо, а домаћица дивана Смиљана Попов, новинарка, ауторка научно-популарног серијала „Београд за почетнике”.

Најновија истраживања о генијалним Винчанцима доноси директно са терена археолог Мирослав Кочић, који је докторирао на једном од најпрестижнијих светских универзитета за археологију – у Питсбургу, и руководи капиталним пројектом „Винча“ Бело Брдо, тамо где је рођена Мама Винча, мајка урбане Европе.

После више од века проучавања, научници и даље откривају фасцинантан свет средњег и позног неолита који мења наше уобичајене представе о Винчи. Мало је познато да је само на територији Србије (која је била срце винчанске цивилизације), ископано више од 600 насеља ове културе, у којој су цветали трговина, креативност и иновације, рађале се идеје и потпуно нова форма организације друштва, базирана на економској једнакости...

Сва револуционарност винчанске културе огледа се у нивоу сарадње, суживота и заједништва који су Винчанци успоставили...

Око 5.300. године п.н.е. појављују се насеља огромне површине, прави градови са више стотина кућа, улица, тргова. Та промена означава долазак нове блиставе фазе у развитку људских друштава – винчанске културе, прича др Мирослав Кочић. Испричаће нам и шта су ново научници открили, а шта их још увек збуњује: како су живели, јели, спавали, чега су се плашили древни Винчанци, који слове за претечу прве цивилизације у Европи.

 


Онлине-диван трибину су најавили бројни електронски медији и портали, од којих издвајамо:


- Вест на сајту дневних новина Блиц се може прочитати ОВДЕ. 

Дан у Београду, водич за догађаје из културе, најава на порталу. 

- Портал VESTI.RS, најава.

- Медијски водич МедиаСфера, најава на порталу. 

- Магазин Моја Србија, најава на порталу. 

 

Повезани садржај