Први конгрес хистологије и ембриологије Србије у знаку др Костића

07. март 2022.

 

Снежни мартовски дан у Београду је обележио и ПРВИ КОНГРЕС хистологије и ембриологије Србије, у организацији Секције за хистологију и ембриологију Српског лекарског друштва, који траје током 6. и 7. марта 2022. године у конференцијским салама Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade.
 
Датум одржавања је одабран у част стотину година од оснивања Института хистологије и ембриологије у Београду и уједно првог предавања које је одржао проф. др Александар Ђ. Костић, оснивач Института, по коме ова установа данас носи име...
У уводној сесији конгреса под називом „Историја хистологије и савремена хистологија – нова сазнања и контроверзе“, посвећеној делу, судбини и изузетним доприносима професора др Александра Костића, присуствовала је на позив организатора Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, кустоскиња Легата др Александра Костића који се налази у Гроцкој, о коме се стара установа културе општине Гроцка.
 
У циљу представљања личности и дела цењеног професора и научника др Костића, чији је допринос науци и култури немерљив, уводна обраћања и излагања су одржали др Драгомир Бонџић (Институт за савремену историју, Београд), проф. др Нела Пушкаш (Институт за хистологију и ембриологију „Проф. др Александар Ђ. Костић“, Медицински факултет у Београду), др Зоран Вацић, председник Секције за историју медицине, (Српско Лекарско друштво, Београд), академик Александар Ђ. Костић (САНУ, Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију САНУ, Београд), др Јелена Јовановић-Симић (виши кустос, Одељење историје медицине, Музеј науке и технике, Београд), проф. др Душан Лалошевић (Универзитет у Новом Саду, Медицински факултет, Пастеров завод).
 
Век од оснивања Института биће обележен током 2022. године научним скуповима, али и изложбом у Ранчићевој кући, где ће се приказати заоставштина др Александра Костића пронађена на Хистолошком институту, о ћему ће бити више речи у наредном периоду.
 
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући