РТС 2: „КАКО СМО СЕ ПЕЛЦОВАЛИ“, документарана емисија (среда 26. јан. у 20.05ч)

25. јануар 2022.

 

Како смо се пелцовали, назив је документарне емисије о историји вакцинације у Србији, о томе како смо се у протекла два и по века, од проналаска прве вакцине против великих богиња па све до данас, борили са болестима и епидемијама које су харале и односиле животе у нашој земљи и како су нам вакцине помогле у томе.
 
Међу саговорницима је и Зорица АТИЋ, директорка Центра за културу Гроцка, кустоскиња Легата др Александра Костића у Гроцкој, која је за емисију говорила о др Смиљи Костић Јоксић, познатој научници која је добила Легију части за примену бе-се-же вакцине у Југославији.
 
Да ли знате ко је био први вакцинисани Србин? Где су се у Србији производиле прве вакцине и против којих болести. Која је заразна болест најсмртоноснија? Где се у Србији налази споменик куги и зашто је подигнут? Како је један наш научник допринео искорењивању вариоле? Све то и још много других занимљивости и мало познатих података из историје медицине и историје домаћих епидемија, откривају нам саговорници у емисији, наши истакнути стручњаци, научници, лекари и историчари.
 
 
 
 
Најава документарне емисије може се погледати на youtube каналу РТС-а.

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући