,,Свилена лепота ћирилице“ у Гроцкој на Дан словенске писмености

24. мај 2019.

 

 

 

- Центар за културу Гроцка велики и значајан датум - Дан словенске писмености и културе, обележава изложбом радова на свили “Свилена лепота ћирилице” примењене уметнице Оливере Милуновић. Празник и изложба су прилика да се подсетимо значаја писмености, као и значаја заштите језика и писма. Православни празник у славу Светих Ћирила и Методија је празник словенске азбуке и писмености, празник словенске школе и науке и тиме словенског просвећења.
Овај важан датум се традиционално прославља 24. маја као сећање на дан када су 863. године, после свечаности у част обнове Цариграда, светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут међу Словене, у Моравску. Књижевно наслеђе светих Ћирила и Методија припада свим народима словенског света који су у IX веку, у језичком смислу, били мање подељени него у наредним вековима.

За своју „свилену лепоту ћирилице“ и радове на свили сликарка Оливера Милуновић користи црквенословенске варијанте ћирилице - глагољицу, затим ћирилицу са фресака Манастира Жиче, а од мотива појављује се и грб породице Немањић. Радови су утемељени у традицији, при чему се ауторка изражава и цртежом колико и бојом, односно сједињује цртеж и слику, али и форму употребног предмета. Поглед у прошлост је трагање за мотивима, ти мотиви се слажу по свиленој површини, која постаје уметничка слика, модни детаљ, сувенир, успомена.

Пре неколико дана Влада Србије је усвојила предлог Закона о новом државном празнику, којим је озваничен Дан словенске писмености.

Изложба се може погледати до 29. маја.

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући