У Југословенској кинотеци свечано обележен Дан Друштва конзерватора Србије и одржана Изборна скупштина ДКС

24. фебруар 2024.

 

Друштво конзерватора Србије (ДКС) је струковно удружење које окупља стручњаке и научнике из различитих области заштите културног и природног наслеђа. Да ово веома посебно удружење, сем вишедеценијског континуитета, има изузетан значај, говори и податак о чланству које окупља око 250 угледних личности из струке (археолога, архитекти, историчара уметности, историчара, етнолога, фотографа итд.).

С поносом истичемо да је Зорица Атић, историчарка уметности и директорка Центра за културу Гроцка, члан Друштва конзерватора Србије и уједно члан председништва овог струковног Друштва.
 
Дан заштите споменика културе у Србији, уједно и Дан Друштва конзерватора Србије, одржан је у четвртак, 22. фебруара у Југословенској кинотеци (Сала Макавејев, Узун Миркова 1, Београд).
 
Овом приликом су, према одлуци Одбора за награде и признања, традиционално додељене:

- ВЕЛИКА награда ДКС - Дејану М. Радовановићу, археологу саветнику у Регионалном заводу за заштиту споменика културе Смедерева, као и Милану Марковићу, професионалном фотографу у Заводу за заштиту споменика културе Ваљево.
- ГОДИШЊА награда ДКС је додељена Бојани Ибрајтер Газибара и Ксенији Ћирић, историчаркама уметности вишим конзерваторима у Заводу за заштиту споменика културе града Београда; Групи археолога: Душанки Веселинов, Ивани Пашић и Александру Алексићу.
- Након неколико година, додељена је и једна ЗАХВАЛНИЦА, и то: Gezellschaft fűr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) и његовим сарадницима.
 
Након свечаног дела програма, који су својим музичким наступом уприличили и млади таленти Коларца, спроведена је и Изборна скупштина ДКС на којој су изабрана радна тела Друштва конзерватора Србије, у још једном мандату под вођством енергичне и шармантне Катарине Максимов, архитекте-конзерватора у Заводу за заштиту споменика културе Града Новог Сада.
 
***Правни континуитет организованости конзерватора везан је за Друштво музеалаца и Друштво конзерватора Југославије. Конзерватори Србије били су до 1957. године организовани у Музејско-конзерваторском друштву Југославије, када је формирано Друштво конзерватора Југославије. Године 1958. основана је у оквиру Друштва конзерватора Југославије Подружница конзерватора Србије.
Друштво конзерватора Србије основано је 16. априла 1972. године у Новом Пазару са подружницама у Београду, Нишу, Краљеву, Крагујевцу, Новом Саду и Приштини. Покрајинске подружнице конституишу се у Покрајинска друштва конзерватора Војводине 1975. и Косова и Метохије 1981. године.
На Скупштини Друштва конзерватора Србије одржаној 20.02.1991. године оснива се јединствено Друштво конзерватора Србије (ДКС) које делује на целој територији Републике Србије, а Статутом тада усвојеним, утврђује се 22. фебруар као датум обележавања Дана заштите споменика културе у Србији – Дан Друштва – то је дан када је донет први Акт о заштити развалина одређених старих градова и замкова у Србији 22. фебруара 1844. године.
 
 
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући