У оквиру Европског пројекта у Гроцкој је осликан мурал

25. октобар 2018.

 

 

У оквиру Европског пројекта у Гроцкој је осликан мурал посвећен родној равноправности

- Центру за културу Гроцка, установи културе градске општине Гроцка, на јавном конкурсу Еразмус+ Европске Уније, одобрен је међународни пројекат WomCom – „Women’s Communication for Solidarity“ (Женска комуникација за солидарност). Тема европског пројекта је положај жена, родна равноправност и њихово умрежавање и оснаживање у мањим срединама.

Резултати пројекта су, између осталог, шест осликаних зидних мурала широм Балкана и Европе – у Гроцкој и још пет партнерских земаља (мурали у Падови-Италија, Стразбуру-Француска, на Хвару-Хрватска, Мостару-БиХ, Александровцу-Србија).

Мурал у Гроцкој је осликан на зиду атријума ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој и представља познате жене српске историје, науке, културе и уметности, у форми бајке, прилагођене деци школског узраста. Те жене су Катарина Ивановић, сликарка, Милунка Савић, хероина, Исидора Секулић, књижевница, Милева Марић, научница, Драга Љочић, лекарка… За потребе установе, у складу са идејом пројекта и одабраног простора, мурал је осликала уметница Марион Дедић.

Свака илустрација ће бити праћена натписом са именом и презименом, као и кодом који путем апликације на мобилном телефону корисника води као Википедији и биографији представљене личности.

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући