У посети археолошком локалитету у Стублинама

12. октобар 2018.

 

Центар за културу Гроцка је на позив колега из Музеја Града Београда у среду 10. октобра посетио археолошки локалитет Стублине крај Обреновца на коме се тренутно врше археолошка ископавања, како би се на лицу места упознао са теренским радом и приступом овој врсти истраживања. Ископавања на локалитету у Стублинама за Музеј града Београда спроводи тим археолога у саставу др Милош Спасић, Драгана Стојић, Ана Живић, Саша Живановић, у чему им помажу и студенти археологије, који на овај начин стичу неопходну стручну праксу. Своје колеге из музеја и госте из Центра за културу Гроцка као и Центра за урбани развој, са током ископавања и налазима упознао је др Милош Спасић, виши кустос Музеја града Београда.

Установи културе у Гроцкој је пример и могућност теренских археолошких истраживања , као и начин њихове реализације и презентације веома привлачан, јер је територија општине Гроцка изузетно богата археолошким налазиштима и локалитетима, који до данас нису довољно обрађивани.
Пројекат систематских археолошких истраживања неолитског насеља у Стублинама Музеј града Београда реализује уз подршку Секретаријата за културу града Београда и Градске oпштине Обреновац. Значај локалитета за културну баштину Србије потврђен је и одлуком Владе Републике Србије, која је 2014. прогласила Црквине у Стублинама за културно добро.

Систематским археолошким истраживањима на винчанском локалитету у Стублинама код Обреновца пронађено је стотине хиљада фрагмената разних предмета од печене глине, кости, рога и камена. Мештани Стублина су тако већ преузели улогу кустоса-чувара своје баштине и активно учествују у њеној заштити и промоцији.
Прва археолошка ископавања у Стублинама спроведена су још 1967, а од 2008. Музеј града Београда на овом локалитету изводи савремена систeматска археолошка истраживања. Најзначајнији налаз са Стублина представљају бројне стилизоване винчанске фигурине, откривене у једној од истражених кућа. Захваљујући резултатима истраживања, Музеј града Београда је 2012. године изложбом METAHOUSING: NEOLITHIC AND MODERN DWELLING IN BELGRADE представљао Србију на Олимпијади културе и Интернационалној изложби архитектуре и дизајна у Лондону.

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући