У посети Вили Обреновића са Ликовном колонијом у Смедереву

02. октобар 2018.

 

 

Грочани имају ту част да пореде панораму Виле Обреновића са панорамама у свом окружењу, јер је гледају – из различитих углова. Гроцка и Смедерево припадају истом виногорју. Чувени летњиковац, Вила Обреновић, саграђена је ту где јесте због лепоте панораме и винограда. И данас је доступна за посетиоце, али као културна баштина која документује једно време.

Воћна београдска општина и град Смедерево негују и манифестације које се надовезују – Грочанске свечаности општине Гроцка прате лето, а Смедеревска јесен дочекује наредно годишње доба. Сарадња између Гроцке и Смедерева је присутна и када су култура и уметници у питању. Запослени Центра за културу Гроцка и Центра за културу Смедерево се друже, сарађују и посећују, проширивши сарадњу и на размену уметника.

Наиме, на овогодишњој Ликовној колонији општине Гроцка учествовало је двоје уметника из Смедерева, Ана Косић и Немања Арсић, док је на смедеревској колонији графике учествовала Мика Ловре, уметница из Гроцке. Овом приликом смо посетили учеснике колоније графике у Смедереву, а заједно са њима и понос Смедерева, Вилу Обреновића.

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући