Век од рођења академика и полихистора: ПОРТРЕТ ДЕЈАНА МЕДАКОВИЋА у Дому Вукове задужбине у Београду

28. март 2024.

 

У Дому Вукове задужбине 28. марта 2024. године откривен је портрет у бронзи академика Дејана Медаковића, који је у част 100 година од рођења постављен испред његовог кабинета. Портрет је дело вајара Томе Серафимовског, а постамент је задужбини поклонио Павле Медаковић, Дејанов син, који га је својим рукама и израдио.
Догађају је међу одабраним званицама присуствовала директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности.
АKАДЕМИK ДЕЈАН МЕДАKОВИЋ, памти се по добру и у Гроцкој крај Дунава... Овим поводом, подсетићемо се да га и варош Гроцка још како, и с разлогом, памти
 
Kао и многи знаменити људи наше замље, академик је у Гроцкој, лепој вароши крај Дунава често и радо боравио, дочекивао и испраћао пријатеље, дружио се са уметницима и интелектуалцима, размењивао мисли и идеје, и на једном од чаробних грочанских брежуљака, у летњиковцу с погледом на реку, писао своја позната дела...
Једно од њих је књига "Дунав, река јединства Европе".
Трага је оставио и у оснивању Ликовне колоније Општине Гроцка, која је до данас традиционална уметничка смотра и окупља реномиране уметнике, а стара варош је преостала као једина београдска општина која негује ову врсту уметничке размене. Отуд знаменити Дејан Медаковић заслужује и у винородној Гроцкој свој кутак и своју улицу.
 
На свечаном скупу у Вуковој задужбини су говорили председник Скупштине Вукове задужбине проф. др Бошко Сувајџић, председник УО Вукове задужбине др Бранко Златковић, Зоран Колунџија оснивач ИП "Прометеј", а посебно дирљивом беседом се обратио присутнима Павле Медаковић, евоцирајући успомене на свог знаменитог оца, једног од великих српских полихистора.
Посебно радује наговештај да ће Београд добити Легат Дејана Медаковића у склопу Музеја Града Београда, који је био и прво званично радно место будућег српског академика.
 
 

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући