VI Сајам зимнице „Јесења кухиња у Гроцкој”

27. септембар 2022.

 

Градска општина Гроцка традиционално обележава нематеријалну културну баштину Шестим по реду Сајмом зимнице под називом „Јесења кухиња у Гроцкој”, и то на аутентичном простору Грочанске чаршије, заштићене амбијенталне целине од великог значаја за Републику Србију. Манифестација је део „Дана европске баштине” и одржаће се 30. септембра, у сарадњи са ЈП „Пијаце и зеленило у Гроцкој и Центром за културу Гроцка.

ЈЕСЕЊА KУХИЊА У ГРОЦKОЈ Зимница и џем у Грочанској чаршији
 
VI Сајам зимнице под називом „Јесења кухиња у Гроцкој” одржаће се 30. септембра на Грочанској чаршији, где ће посетиоци имати прилику да обиђу продајну изложбу зимнице, џема, меда и плодова јесени.
Свечано отварање, које ће пратити богат културно-уметнички програм, одржаће се у 10 сати на Летњој сцени - платоу испред општине Гроцка.

Сви посетиоци Гроцке имаће прилику да уживају у ревијалној и продајној изложби зимнице и осталих домаћих производа, која се организују у сарадњи са мештанима, Удружењима жена, удружењима пензионера са простора општине Гроцка, као и са другим удружењима са простора града Београда са којим општина Гроцка има одличну сарадњу.
У оквиру манифестације ће се одржати такамичење у кувању најбољег џема, које ће дегустирати и оцењивати четворочлани жири, са спeцијалном гошћом, новинарком Смиљаном Попов, ауторком серијала Београд за почетнике.
Поред опробавања специјалитета домаћица из Гроцке и Србије, посетиоци ће моћи да размене рецепте и савете за зимницу, а организоваће се и такмичење за најлепше дeкорисану јесењу тезгу.
Као и сваке године, стара варош крај Дунава с радошћу дочекује културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине”, те се и ове године Градска општина Гроцка и Центар за културу општине Гроцка укључују разноврсним и садржајним музичким, едукативним, ликовним и изложбеним програмима у складу са изванредним богатством културног наслеђа у непосредном окружењу.
У програму учествују КУД „Стеван Штрбац, ОМШ Невена ПоповићПУ Ланеи најмлађи народни оркестар у Гроцкој.
 
 

 

Повезани садржај