ВОЋНА ГРОЦКА, НАЈАВА ПРИЛОГА: Знање-имање РТС-1

07. јул 2023.

 

Прилог РТС-а за познату емисију „Знање-имање“, трагом грочанског воћарства и првенствено трешње, биће емитован у недељу 9. јула од 11 часова, РТС-1, „Знање –имање“.

Саговорници новинарки Јелени Николић били су Живосав Жика Караклајић, воћар из Брестовика, Душко Живанчевић, саветник за пољопривреду општине Гроцка, и Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, хроничарка овог зеленог и плодног краја:
 
– Модерно воћарство Србије је отпочело управо у Гроцкој, и то почетком 20. века (1908. године), када др Јован Јовановић, један од првих школованих гинеколога-акушера у Србији, на 80 хектара формира засаде трешње, са 7.000 садница допремљених бродовима из Немачке и Француске.
Успомену на овог великог човека и првог српског модерног воћара сачувала је грочанско-француска трешња, којој су по цењеном доктору мештани дали име -„докторка“.
Од тада па све до данас, некадашња ратарска и виноградарска Гроцка је зелена и „воћна Гроцка“ – позната по свом сласном конзумном воћу.
 
 

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.