Пикник кабинет историје у Ранчићевој кући

24. септембар 2020.

 

Друга у низу несвакидашњих трибина у Ранчићевој кући одржана је у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ под називом „Пикник кабинет историје“ са еминентним гостом, историчарем Дејаном Ристићем, и познатим ТВ лицем Смиљаном Попов, ауторком серијала „Београд за почетнике“.

Уместо у студију, иновативни концепт дигиталних трибина Центра за културу Гроцка помера границе – двоструко уживо – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

Догађај је представила и поздравила присутне Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.
Пикник кабинет на трави испред старог бунара покренуо је питање злоупотребе историјских митова и њихове неодољиве привлачности за јавно мњење. Током разговора, преиспитано је питање веровања и псеудонауке насупрот поштовању знања и познавања историјских чињеница. Пријављени посетиоци били су слободни да се одлуче за пикник-ћебад, или да изаберу рустични дрвени мобилијар у башти традиционалне српске куће из 18. века. Уследио је пикник-диван о нашој инспиративној прошлости, чијем богатсву није потребна митоманија. Публика уживо и хиљаде пратилаца онлине упознали су неке од омиљених историјских заблуда, личности и стереотипа. Било је речи и о контаминацији образовања, а поставило се питање како искривљавање прошлости утиче на даљи ток историјских догађаја.

Организатори догађаја су Центар за културу и Смиљана Попов, а изванредну техничку платформу са снимком уживо и 3Д виртуелном шетњом омогућио је „Oколо“ студио за дигиталне технологије. Реализацију догађаја подржали су Министарство културе, Секретаријат за привреду и општина Гроцка.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Снимак дигиталне пикник трибине кабинет историје .

Teкст и фото: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај