„Римско културно наслеђе као покретач развоја“

18. јануар 2022.

 

„РИМСКО културно наслеђе као покретач туристичког и локалног/регионалног развоја“ назив је сусрета коју су међународни Пројекат ИСТЕР и Регионална агенција за развој и европске интеграције (РАРЕИ) Београд организовали у понедељак 17. јануара 2022. године у Римској дворани Библиотеке града Београда, Кнез Михаилова 56, Београд, као и путем Зоом платформе.

Догађају су присуствовали представници установа, институција, културног и туристичког сектора Београда и Србије, међу којима и Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, представници медија и Смиљана Попов „Београд за почетнике“, др Немања Мрђић из Археолошког института, представници Туристичке организације Пожаревца...

Након садржајног уводног представљања идеје пројекта од стране организатора, археолошки аспект и значај Дунавског лимеса у Европи и Србији приближио је археолог Раде Милић из Центра за урбани развој, а илустративна прича кроз векове и територије (зачињена је бројним слајдовима и занимљивостима, где се између осталих видео и древни Трикорнијум (Ритопек) и Касноримска гробница у Брестовику), испраћена је аплаузом.

Зорица Атић је у дискусији и размени утисака истакла значај културне баштине општине Гроцка за пројекат Истер, описавши неке од културно-туристичких атракција и нагласивши да је на радионицу из лепе вароши крај Дунава пристигла „трасом римског пута Виа Милитарис“, чији су остаци и даље видљиви у јужним насељима општине Гроцка, и уједно позвала представнике пројекта Регионалне агенције за развој и европске интеграције (РАРЕИ) Београд да наредну радионицу одрже у Гроцкој.

Наиме, ово је прва од три радионице које ће бити реализоване у наредом периоду у оквиру пројекта ИСТЕР, које ће се бавити и темама изградње односа и сарадње на регионалном и међународном нивоу, као и разменом искустава и добрих пракси употребе и промоције римског културног наслеђа.

Међународни пројекат „Повезивање Дунавског региона историјским римским рутама - ИСТЕР“ има за циљ поновно откривање и обнављање античке мреже римских путева и насеља дуж Дунавског региона, као кључног покретача у промоцији територијалног развоја. ИСТЕР промовише ову римску мрежу путева и насеља као прилику за јачање територијалне конкурентности и одрживог раста Дунавског региона.

Двадесет седам партнера из осам европских држава се удружило у стварање ове нове тематске еко-културне руте, а Регионална агенција за развој и европске интеграције (РАРЕИ) Београд је један од њих и у својству партнера спроводи ИСТЕР пројекат у Србији кроз Интерег Дунавски транснационални програм (ДТП).

 

Репортажа се може погледати на званичном порталу RAREI.

Текст и фото: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

10април2024
РТС у галерији Ранчићеве куће

РТС у галерији Ранчићеве куће

10 април 2024

РТС је посетио у уторак, 8. априла Ранчићеву кућу поводом снимања прилога о изложби илустрација СУНЦЕ ПТИЦЕ И ЛАТИЦЕ ауторке Маје Веселиновић.

02април2024
 „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

„Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој

02 април 2024

Пролећни циклус креативних радионица ЦКГ „Ликовно путовање 2024“ у Гроцкој отпочео је са радом, и траје све до краја маја 2024. године. Придружите се!