Уметност као вид промовисања родне равноправности

01. новембар 2018.

 

 

 

У Медија центру у Београду (Теразије 3), у среду 31. октобра са почетком у 12 часова одржана је конференција на којој су представљени мурали и филмови реализовани у пет европских земаља у оквиру ЕУ пројекта чији је носилац Центар за културу Гроцка, установа културе градске општине Гроцка. Циљ пројекта је изградња капацитета и развој комуникацијских вештина младих жена из руралних и маргинализованих заједница Западног Балкана, како би превазишле родне стереотипе. О пројекту и искуствима у локалној заједници говориле су Живадинка Аврамовић, заменица председника градске општине Гроцка, Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, и учеснице пројекта, Марион Дедић, сликарка и Даница Трајковић, фотограф.

Центар за културу Гроцка је једна од ретких јавних установа културе у Србији којој је као носиоцу одобрен пројекат у оквиру ЕУ програма Еразмус+. Међународни пројекат „Женска комуникација за солидарност“, одобрен у оквиру програма Еразмус+, КА2- Омладински прозор за Западни Балкан Европске уније, установа реализује у сарадњи са партнерским организацијама из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Италије и Француске. Јавне кампање подизања свести која се током октобра месеца реализују у земљама учесницама, имају за резултат 6 осликаних мурала у јавном простору у 5 партнерских земаља Западног Балкана, и исто толико кратких филмова посвећених идеји пројекта. Центар за културу Гроцка као установа културе и носилац пројекта тему усмерава ка младима, а видљивост и поруку обликује кроз уметност.

Поводом свечаног отварања и представљања мурала у Гроцкој, 1. новембра у 12 часова наступиће хор Дечијег културног центра Београд у свечаној сали ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој.

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући