Конкурси Центра за културу Гроцка


РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ИЗЛАГАЧКУ СЕЗОНУ 2022. У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ
 

На конкурсни позив за излагање у галерији Центра за културу Гроцка током предстојеће излагачке сезоне 2022. године, пристигло је укупно 34 предлога. 
Ликовни савет Центра за културу Гроцка је заседао и определио годишњи галеријски програм установе за 2022. годину.
Галеријски програм се састоји од укупно 13 изложбених термина, од чега:
самосталних изложби 7, гостујућих 2, традиционалних групних 4.
 
У процесу жирирања пристиглог конкурсног материјала чланови Ликовног савета установе су се руководили излагачком политиком Галерије Ранчићева кућа, пропозицијама Конкурса, актуелним токовима у визуелној уметности, продукцијом на домаћој сцени, споменичким својствима Ранчићеве куће, као и условима рада у актуелној ситуацији.
 
Ликовни савет се одлучио за 7 самосталних излагачких термина за које је процењено да су адекватно промишљени у односу на програмски профил галерије, димензије простора, излагачке витрине и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за Републику Србију, док су 3 пријаве задржане у форми резервног излагачког концепта, уколико се укаже могућност за излагање, односно, уколико не буде могућности за реализацију додељених термина.
Такође, опредељена су и 2 термина за гостујуће изложбе (које се традиционално реализују у сарадњи са установама културе, струковним удружењима итд), као и 4 термина за традиционалне групне изложбе установе.

Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60м2), старој варошкој српској кући с краја 18. и почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

Поставке су просторно орјентисане у две просторије Ранчићеве куће, опремљене излагачким витринама (од укупно 12 витрина, 9 су просечних димензија 150x79x32,5 цм, а 3 витрине су угаоне, просечних димензија 150x79/54x29 цм).

Такав распоред идеалан је за средње до мање формате и уметничке форме, те се заинтересовани излагачи упућују да концепт изложбе прилагоде наведеном простору и духу објекта. Кућа располаже и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Видео материјал, инсталације у простору и сл., добродошли су као додатни програм. Такође, сматрају се добродошлим пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и архитектуром Ранчићеве куће - у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности, као и повезивања ликовног концепта установе са средином у којој делује.  

Савет галерије ради у саставу реномираних уметника и стручњака у области уметности. Ликовни Савет Ранчићеве куће чине: др ум. Анамарија Вартабедијан, сликар, проф. Зоран Ивановић, вајар, кустос Зорица Атић, историчар уметности.

Прочитајте више о резултатима конкурса

 Сви конкурси Центра за културу Гроцка могу се погледати ОВДЕ