Конкурси Центра за културу Гроцка

КОНКУРСНИ ПОЗИВ
X изложбa „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА“
Галерија Ранчићева кућа / Центар за културу Гроцка
Конкурс је отворен до 25. маја 2024године


- Центар за културу Гроцка, установа културе Градске општине Гроцка расписује конкурсни позив за десету по реду групну изложбу „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА“ у Ранчићевој кући, галерији установе и уједно заштићеном варошком дому Града Београда и Србије.

Позивају се ликовни и примењени уметници, који живе и/или активно стварају на територији општине Гроцка, да узму учешће у јубиларној Х групној изложби „Стваралачка Гроцка“, која ће бити отворена и представљена јавности током јуна месеца 2024. године у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Конкурсни позив за пријављивање је отворен до 25маја 2024. године.

Стваралачка Гроцка 2024: Конкурсни позив има за циљ представљање разноврсности стваралачке продукције великог броја аутора и уметника који живе и раде на територији општине Гроцка. Окупљање и повезивање стваралаца са територије Градске општине Гроцка у оквиру групне изложбе, као и промоција њиховог рада у јавности, битан је корак ка оснаживању уметника, и уједно обогаћивању културног живота локалне заједнице.

Кустоскиња и ауторка групне изложбе је Зорица Атић, дипл. историчарка уметности.


ПРОПОЗИЦИЈЕ:

1) Конкурс је усмерен на излагање радова из актуелне продукције, насталих у протекле две године, и то: слика, цртежа, накита, ситне пластике, скулптура мањег формата, графика, фотографија, уметничких занатских рукотворина, дизајна текстила... Ствараоци се представљају са једним селектованим радом.

2) Потребно је доставити следећу документацију:

- податке о аутору (име, презиме, адреса, контакт телефон, мејл-адреса)

- кратку радну биографију

- визуелну документацију/радове (фотографије мин. три рада, од којих би један био изложен)

- податке о радовима (техника, формат, година настанка)

3) Конкурс је намењен академским ликовним и примењеним уметницима, члановима уметничких удружења УЛУС и УЛУПУДС, студентима уметничких школа и факултета, афирмисаним неакадемским ствараоцима, и уопште, активним ауторима чији рад спада у домен ликовних и примењених уметности, а који живе и/или раде на подручју градске општине Гроцка.

Начин пријављивања: Конкурсне пријаве за учешће са назнаком „За конкурс - Стваралачка Гроцка 2024“, слати на ел. адресу Центра за културу Гроцка (centarzakulturugrocka@gmail.com), или донети лично у Центар за културу Гроцка – Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој, радним даном и суботом 10-14 часова.

Рок за прeузимање радова је 30 дана након завршетка изложбе.

 

ВАЖНО: Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60м2), варошке куће с почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе/народног неимарства од великог значаја за Републику Србију.

(Више на: https://beogradskonasledje.rs/arhiva-2/ranciceva-kuca?)

Галеријски простор обухвата две просторије опремљене са укупно 12 излагачких витрина. Галеријски простор са витринама и мобилним полицама унутар њих идеалан је за мањи до средњег формата и ситну пластику (скулптуре, примењену уметност), те молимо излагаче да величину радова прилагоде димензијама излагачког простора и карактеру објекта.

Ранчићева кућа располаже пространом баштом парковског типа, која се лети користи као музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије).

 

За додатне информације:

Центар за културу Гроцка/Ранчићева кућа

011 8502321, 064 6473750

centarzakulturugrocka@gmail.com