Публикација о пројекту „Женска комуникација за солидарност“ WomCom

11. јун 2019.

 

 

Центар за културу Гроцка - установа културе Градске општине Гроцка је у периоду 2017-2019. године реализовао ЕУ пројекат који се бави питањима родне равноправности жена у руралним срединама „WomCom - Women Communication for Solidarity“ („Женска комуникација за солидарност“), а који је установи одобрен у оквиру програма Еразмус+, КА2- Омладински прозор за Западни Балкан и финансиран средствима Европске уније.

Партнери на пројекту биле су организације из пет земаља: Крушевца (Србија), Мостара (БиХ), Јелсе на Хвару (Хрватска), Падове (Италија) и Стразбура (Француска). Циљ пројекта је усмерен на јачање капацитета и умрежавање младих жена у руралним срединама, како би превазишле родне стереотипе и оствaриле напредак у једнаким могућностима.    

Пројекат је отпочео 1. септембра 2017. године и током 18 месеци трајања, закључно са мартом 2019. године, реализовани су бројни програми и садржаји како у Србији, тако и у партнерским земљама, о чему се заинтересовани могу ближе упознати у публикацији која прати активности на пројекту.

Сажетак активности координатора пројекта:

2017: Семинар и међународна размена „Комуникација“ у Гроцкој у оквиру ЕУ пројекта „WomCom“ одржана је 2017. године за 40 учесница из 5 земља подршком ГО Гроцка. У семинару су у размени мишљења учествовали и представнице Градске општине Гроцка, и то заменица председника општине Гроцка Живадинка Аврамовић са сарадницама, а специјални гост био је заменик амбасадора Аустралије у Србији Глен Морисон са сарадницима. Међународни тренинг „Kомуникација“, акредитован код Завода за унапређење образовања, водила је психолошкиња Верица Гутаљ-Живковић, а део тренинга модерирале су представнице ОЕБС-а (Зорана Антонијевић), канцеларије UN Women Србија (Ана Ђурђевић), НВО Атина (Јелена Хрњак) и Аутономног Женског Центра (Бобана Мацановић). 

2018: Једна од веома видљивих активности на пројекту је и јавна кампања спроведена 2018. године, у оквиру које је у свакој од 6 партнерских локалних заједница у јавном простору осликан мурал величине 20м2 на тему женске солидарности. Мурали у свакој од земаља су медијски пропраћени. Део кампање чине и 6 кратких филмова на тему родних односа, који су током новембра месеца 2018. године дистрибуирани.У Гроцкој је осликавање спроведено у атријуму ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, а извела га је локална уметница Марион Дедић, сликарка, у складу са замислима групе младих жена учесница на пројекту установе и циљевима пројекта. Мурал је у форми ликовне бајке визуелно дочарао и представио значајне женске личности из наше историје, уметности и науке, попут Катарине Ивановић, Милунке Савић, Исидоре Секулић…

У оквиру јавне кампање подизања свести, подршком ГО Гроцка одржана је конференција за медије у сали Медија центра у Београду (Теразије 3/II). На конференцији су говориле Живадинка Аврамовић, заменица председника градске општине Гроцка, Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, Марион Дедић, сликарка и учесница пројекта, и Даница Трајковић, фотографкиња и учесница пројекта.   

Такође, одржана је интерактивна трибина под називом „Уметност и женски активизам“ у Средњој школи Гроцка за 40 ученика и ученица завршног разреда гимназије.

Током трибине ученицима и ученицама су представљене могућности програма Еразмус+ у области образовања и младих, као и структура и резултати пројекта WomCom. Приказани су мурали осликани у 6 градова, као и 2 кратка едукативна филма на тему родних односа и асертивне комуникације, који су настали током пројекта у Србији и партнерским земљама. О садржајима приказаним на муралима и школској лектири ученице и ученици дискутовали су са Јеленом Стефановић, професорком српског језика и књижевности у гимназији „Креативно перо“ у Београду. Професорка је у интерактивној комуникацији са ђацима анализирала родне улоге и односе и указала на неке прикривене родне стеротипе.

2019: У фебруару 2019. године одржана је и завршна активност, међународна конференција у Мостару, Босна и Херцеговина, која је такође осмишљена и реализована у оквиру пројекта „Женска комуникација за солидарност“ чији је носилац Центар за културу.  Представнице Центра за културу и општине Гроцка биле су учеснице пројекта, особе које су у свакодневном контакту и раду са младим женама - из редова установе, као и основне и средње школе у Гроцкој. Учеснице конференције из партнерских организација стигле су из Француске, Италије, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине. Хетерогена група по годинама, професијама, али хомогена по активизму и хуманости. Учеснице су имале прилику да унапреде своја знања, информишу се о начинима решавања проблема са којима се сусрећу у својој пракси, повећају ниво мотивације, као и да се међусобно повежу. Међународна конференција „Комуникација жена за солидарност“ састојала се из 5 интерактивних панел дискусија и евалуационог састанка.

Идеја пројекта заснивала се на развијању асертивне и уметничке комуникације која би омогућавала активно друштвено учешће, међународну солидарност и мултикултуралну размену младих жена на западном Балкану. Такође, пројекат подиже свест и сазнања о положају младих жена и њиховој равноправности.

Центар за културу Гроцка, установа културе градске општине Гроцка, једна је од ретких јавних установа културе у Републици Србији којој је као носиоцу и координатору одобрен пројекат у оквиру програма Еразмус+ Европске Уније.

Међународни пројекат, одобрен у оквиру програма Еразмус+, КА2- Омладински прозор за Западни Балкан, установа је реализовала у сарадњи са партнерским организацијама из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Италије и Француске.

PDF WOMCOM ПУБЛИКАЦИЈЕ

 

 

Повезани садржај