Публикација о пројекту „Женска комуникација за солидарност“ WomCom

11. јун 2019.

 

 

Центар за културу Гроцка - установа културе Градске општине Гроцка је у периоду 2017-2019. године реализовао ЕУ пројекат који се бави питањима родне равноправности жена у руралним срединама „WomCom - Women Communication for Solidarity“ („Женска комуникација за солидарност“), а који је установи одобрен у оквиру програма Еразмус+, КА2- Омладински прозор за Западни Балкан и финансиран средствима Европске уније.

Партнери на пројекту биле су организације из пет земаља: Крушевца (Србија), Мостара (БиХ), Јелсе на Хвару (Хрватска), Падове (Италија) и Стразбура (Француска). Циљ пројекта је усмерен на јачање капацитета и умрежавање младих жена у руралним срединама, како би превазишле родне стереотипе и оствaриле напредак у једнаким могућностима.    

Пројекат је отпочео 1. септембра 2017. године и током 18 месеци трајања, закључно са мартом 2019. године, реализовани су бројни програми и садржаји како у Србији, тако и у партнерским земљама, о чему се заинтересовани могу ближе упознати у публикацији која прати активности на пројекту.

Сажетак активности координатора пројекта:

2017: Семинар и међународна размена „Комуникација“ у Гроцкој у оквиру ЕУ пројекта „WomCom“ одржана је 2017. године за 40 учесница из 5 земља подршком ГО Гроцка. У семинару су у размени мишљења учествовали и представнице Градске општине Гроцка, и то заменица председника општине Гроцка Живадинка Аврамовић са сарадницама, а специјални гост био је заменик амбасадора Аустралије у Србији Глен Морисон са сарадницима. Међународни тренинг „Kомуникација“, акредитован код Завода за унапређење образовања, водила је психолошкиња Верица Гутаљ-Живковић, а део тренинга модерирале су представнице ОЕБС-а (Зорана Антонијевић), канцеларије UN Women Србија (Ана Ђурђевић), НВО Атина (Јелена Хрњак) и Аутономног Женског Центра (Бобана Мацановић). 

2018: Једна од веома видљивих активности на пројекту је и јавна кампања спроведена 2018. године, у оквиру које је у свакој од 6 партнерских локалних заједница у јавном простору осликан мурал величине 20м2 на тему женске солидарности. Мурали у свакој од земаља су медијски пропраћени. Део кампање чине и 6 кратких филмова на тему родних односа, који су током новембра месеца 2018. године дистрибуирани.У Гроцкој је осликавање спроведено у атријуму ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, а извела га је локална уметница Марион Дедић, сликарка, у складу са замислима групе младих жена учесница на пројекту установе и циљевима пројекта. Мурал је у форми ликовне бајке визуелно дочарао и представио значајне женске личности из наше историје, уметности и науке, попут Катарине Ивановић, Милунке Савић, Исидоре Секулић…

У оквиру јавне кампање подизања свести, подршком ГО Гроцка одржана је конференција за медије у сали Медија центра у Београду (Теразије 3/II). На конференцији су говориле Живадинка Аврамовић, заменица председника градске општине Гроцка, Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, Марион Дедић, сликарка и учесница пројекта, и Даница Трајковић, фотографкиња и учесница пројекта.   

Такође, одржана је интерактивна трибина под називом „Уметност и женски активизам“ у Средњој школи Гроцка за 40 ученика и ученица завршног разреда гимназије.

Током трибине ученицима и ученицама су представљене могућности програма Еразмус+ у области образовања и младих, као и структура и резултати пројекта WomCom. Приказани су мурали осликани у 6 градова, као и 2 кратка едукативна филма на тему родних односа и асертивне комуникације, који су настали током пројекта у Србији и партнерским земљама. О садржајима приказаним на муралима и школској лектири ученице и ученици дискутовали су са Јеленом Стефановић, професорком српског језика и књижевности у гимназији „Креативно перо“ у Београду. Професорка је у интерактивној комуникацији са ђацима анализирала родне улоге и односе и указала на неке прикривене родне стеротипе.

2019: У фебруару 2019. године одржана је и завршна активност, међународна конференција у Мостару, Босна и Херцеговина, која је такође осмишљена и реализована у оквиру пројекта „Женска комуникација за солидарност“ чији је носилац Центар за културу.  Представнице Центра за културу и општине Гроцка биле су учеснице пројекта, особе које су у свакодневном контакту и раду са младим женама - из редова установе, као и основне и средње школе у Гроцкој. Учеснице конференције из партнерских организација стигле су из Француске, Италије, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине. Хетерогена група по годинама, професијама, али хомогена по активизму и хуманости. Учеснице су имале прилику да унапреде своја знања, информишу се о начинима решавања проблема са којима се сусрећу у својој пракси, повећају ниво мотивације, као и да се међусобно повежу. Међународна конференција „Комуникација жена за солидарност“ састојала се из 5 интерактивних панел дискусија и евалуационог састанка.

Идеја пројекта заснивала се на развијању асертивне и уметничке комуникације која би омогућавала активно друштвено учешће, међународну солидарност и мултикултуралну размену младих жена на западном Балкану. Такође, пројекат подиже свест и сазнања о положају младих жена и њиховој равноправности.

Центар за културу Гроцка, установа културе градске општине Гроцка, једна је од ретких јавних установа културе у Републици Србији којој је као носиоцу и координатору одобрен пројекат у оквиру програма Еразмус+ Европске Уније.

Међународни пројекат, одобрен у оквиру програма Еразмус+, КА2- Омладински прозор за Западни Балкан, установа је реализовала у сарадњи са партнерским организацијама из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Италије и Француске.

PDF WOMCOM ПУБЛИКАЦИЈЕ

 

 

Повезани садржај

19октобар2021
Свечано обележен дан ослобођења Гроцке

Свечано обележен дан ослобођења Гроцке

19 октобар 2021

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРОЦКЕ свечано је обележeн 17. октобра крај Споменика са спомен-костурницом у Ритопеку, заштићеног културног добра из средине 20. века.