Прва дигитална и пикник-трибина са "Београдом за почетнике"

17. септембар 2020.

 

Прва у низу несвакидашњих „пикник трибина” са Смиљаном Попов, ауторком серијала „Београд за почетнике”, одржана је у среду 16. септембра од 18 часова пред старим бунаром у Ранчићевој кући са актуелном археолошком и социолошком темом „Један дан у животу Прабеограђанина”. Гост трибине био је Драган Јанковић Лепи, археолог, легендарни кустос Музеја града Београда на археолошком налазишту „Бело брдо”, који Винчу истражује и знање преноси деценијама.
Септембар у Гроцкој резервисан је за манифестацију „Дани европске баштине”, у складу са богатством културне баштине у окружењу и овогодишњом темом „Наслеђе и образовање”. Центар за културу општине Гроцка наглашава потенцијал наслеђа као оруђа за учење, али и инспирације за будућност, користећи могућности нових технологија и дигитализације.

Госте је најавила Зорица Атић, директорка Центра за културу, представивши уједно богате програме који се реализују под покровитељством Министартва културе и информисања.

Дигитална и пикник трибина је могла да се прати уживо посредством онлине платформе на фејсбук страни Центра за културу Гроцка, али и уживо у дворишту Ранчићеве куће.

Пријављени посетиоци понели су ћебад, лежаљке и своје излетничке асесоаре, да у башти традиционалне српске куће из 18. века доживе пикник-диван о нашој монументалној прошлости, уз примену актуелних мера заштите.

Уз обиље архивског материјала и играно-документарну истраживачку епизоду, публика је „прошетала” првом европском цивилизацијом која је никла баш у Винчи, и у свету се препознаје под називом „винчанска култура”.

Инспиративна прича о винчанској култури, као једној од првих урбаних праисторијских култура у Европи, испричана је кроз призму свакодневног живота, културе становања, исхране... апострофирајући знања која можемо преузети од својих предака и прилагодити их савременом човеку и његовим потребама. Прича о Прабеограђанину документована је бројним археолошким налазима у Винчи и упућује публику на програме Музеја града Београда и археолошко налазиште „Бело брдо” у Винчи.

Техничку платформу са виртуелном 3Д шетњом баштом Ранчићеве куће омогућио је студио за дигиталне технологије „Около”, а организатори серије пикник трибина које се одржавају средом у Ранчићевој кући, са различитим темама и еминентним гостима, јесу Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов. Реализацију су подржали Министарство културе и информисања, Секретаријат за привреду града и општина Гроцка.Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Снимак догађаја можете погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај