Кликни и закорачи: Легат др Александра Костића - виртуелна 3Д тура

20. мај 2020.

 

У оквиру обновљене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“, налази се заоставштина научника др Александра Костића, који је тридесетих година 20. века у Гроцкој открио богато археолошко налазиште у Дубочају и своје налазе оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“. Стална музејска поставка општине Гроцка изложена је у љупкој нанменској галерији у Библиотеци "Илија Гарашанин" у Гроцкој. Поред Легата, успомену на овог изузетног човека чува и улица Др Александра Костића у Гроцкој.

Александар Ђ. Костић (1893 - 1983), познати српски научник, био је један од оснивача, првих професора и декан (1936—1939) Медицинског факултета у Београду, оснивач Института за хистологију и ембриологију, као и оснивач Ветеринарског (1938) и Фармацеутског факултета (1939). Био је у браку са Смиљом Костић-Јоксић, професорком педијатрије, са којом је добио Војислава Вокија Костића, познатог композитора. Француски председник га је 1940. године одликовао Легијом части за допринос науци, а 1952. године и његову супругу због залагања у примени БЦГ вакцине, чиме уз Пјера и Марију Кири постају јединствен брачни пар носилаца Легије части.

Др Костић је учествовао у рововским борбама на подручју Гроцке као добровољац Првог светског рата. Мотивисан ратним успоменама, али и лепотом природе, 1932. године је на локалитету Дубочај одлучио да сазида кућу, где је наишао на археолошке налазе. Са породицом је много времена проводио у Гроцкој, где је писао бројне научне радове и истраживао. Своје вредне археолошке и палеонтолошке налазе, употпуњене и личним предметима, поклања општини Гроцка 1978. године као подстицај за даља истраживања.

Кустос Легата др Александра Костића у Гроцкој је Зорица Атић, дипл. историчар уметности.

КЛИКНИ и закорачи:

1.   Виртуелни 3Д обилазак Легата др Александра Костића

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура и који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера, у сарадњи са Центром за урбани развој и стручним тимом Оcolo.rs.

https://my.matterport.com/show/?m=3oaYCSKSMXs

 

текст: Зорица Атић, историчар уметности - кустос

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.