Кликни и закорачи: Легат др Александра Костића - виртуелна 3Д тура

20. мај 2020.

 

У оквиру обновљене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“, налази се заоставштина научника др Александра Костића, који је тридесетих година 20. века у Гроцкој открио богато археолошко налазиште у Дубочају и своје налазе оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“. Стална музејска поставка општине Гроцка изложена је у љупкој нанменској галерији у Библиотеци "Илија Гарашанин" у Гроцкој. Поред Легата, успомену на овог изузетног човека чува и улица Др Александра Костића у Гроцкој.

Александар Ђ. Костић (1893 - 1983), познати српски научник, био је један од оснивача, првих професора и декан (1936—1939) Медицинског факултета у Београду, оснивач Института за хистологију и ембриологију, као и оснивач Ветеринарског (1938) и Фармацеутског факултета (1939). Био је у браку са Смиљом Костић-Јоксић, професорком педијатрије, са којом је добио Војислава Вокија Костића, познатог композитора. Француски председник га је 1940. године одликовао Легијом части за допринос науци, а 1952. године и његову супругу због залагања у примени БЦГ вакцине, чиме уз Пјера и Марију Кири постају јединствен брачни пар носилаца Легије части.

Др Костић је учествовао у рововским борбама на подручју Гроцке као добровољац Првог светског рата. Мотивисан ратним успоменама, али и лепотом природе, 1932. године је на локалитету Дубочај одлучио да сазида кућу, где је наишао на археолошке налазе. Са породицом је много времена проводио у Гроцкој, где је писао бројне научне радове и истраживао. Своје вредне археолошке и палеонтолошке налазе, употпуњене и личним предметима, поклања општини Гроцка 1978. године као подстицај за даља истраживања.

Кустос Легата др Александра Костића у Гроцкој је Зорица Атић, дипл. историчар уметности.

КЛИКНИ и закорачи:

1.   Виртуелни 3Д обилазак Легата др Александра Костића

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура и који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера, у сарадњи са Центром за урбани развој и стручним тимом Оcolo.rs.

https://my.matterport.com/show/?m=3oaYCSKSMXs

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места, на које је доводио свој