У Ранчићевој кући пикник-диван о важности културе сећања

10. јун 2022.

 

Нова сезона летњих пикних-дивана „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући у којој станује Центар за културу Гроцка, настављена је диваном о толико потребној култури сећања.
Ауторка и модераторка дивана под називом „(Не)култура сећања“, Смиљана Попов, новинарка и уредница научно-популарног тв серијала „Београд за почетнике“, са гостом Дејаном Ристићем, реномираним историчарем и директором Музеја жртава геноцида, повела је публику у несвакидашњи разговор.

Да ли знамо у довољној мери и да ли смо освестили значење тих често коришћених израза попут "култура сећања", истакла је директорка установе Зорица Атић поздрављајући у име домаћина присутне.
Поставило се неизбежно питање на чему је наше сећање утемељено, и како негујемо сопствену (не)културу сећања? Да ли смо своје појединачно и заједничко сећање на Јајинце, Шумарице, Драгинац, Стари Брод, Јасеновац, Крагујевац и многа друга губилишта наших предака из Другог светског рата успоставили на стереотипима, или пак на познавању историјских чињеница и контекста?
Колико знамо, и да ли подлежемо селективном читању историјских чињеница? Истовремено, какав је наш однос према меморијалним целинама, стратиштима и губилиштима из периода Другог светског рата? Нека су од питања којима се бавио овај несвакидашњи диван у простору Ранчићеве куће, заштићеног културног добра који такође сведочи о прохујалим вековима.
 
Овај чаробни амбијент варошког дома Србије потиче из друге половине 18. века, и такође је део културе сећања и колективног идентитета српског народа као здање народног градитељства и прави материјални документ.
Историчар је подсетио да култура сећања, односно памћења, није намењена продубљивању сукоба, већ спознаји, и да народ који не познаје своју прошлост не може имати будућност.
Једна од тема је била и неадекватна терминологија, јер се у Србији стратишта називају спомен-парковима, уместо спомен музејима, спомен подручјима и слично, што такође није случајно и део је бремена културе заборава прошлости...
Имамо не обавезу, већ право да се сећамо, закључио је.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 
  

 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.