Изложба посвећена образовању и „домаћичким школама“

17. октобар 2020.

 

Изложба под занимљивим називом „Мужићу зашто те нема?“ која цитира текст дозиднице с почетка 20. века, и поднасловом „Образовање у домаћичким школама“, ауторке др Лидије Цветић Вучковић, доступна је за посетиоце од петка 16. октобра у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.
Гостујућа поставка, прилагођена несвакидашњоем галеријском простору који је такође и варошки дом Србије с почетка 19. века, али и културно добро од великог значаја, организована је у сарадњи са Музејом слатка – Кућом Цветића и Народним музејом Краљево, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ 2020. у Србији.
Симболично посвећен „образованој варјачи“, концепт изложбе се родио током оснивања породичног музеја Цветића, који је сабрао и чува велики број оригиналних предмета - ручних радова, покућства, фотографија и школских свезака из прве половине 20. века са занимљивим упутствима за домаћице. Све ове предмете повезује један заједнички чинилац – тзв. домаћичке школе у Србији. Поставка у изазовној топлини заштићеног варошког дома уз обиље предложака веза, дозидница, малих кућних предмета, есцајга, породичних фотографија, паноа са истакнутим примерима домаћичког образовања, открива како, зашто и где су настајале ове специфичне установе, како су изгледале домаћичке школе, какво знање су пружале женама и најзад, какав су допринос оставиле целокупном друштву. Такође, по речима ауторке, изложба ставља акценат на породичне вредности, којима је превазиђен јаз између феминизма и патријархата, са циљем да укаже на значајну улогу еманципованих домаћица у култури свакодневног живота током прве половине 20. века. Домаћичке школе, подржане од стране патријахалног друштва, несумњиво су унапредиле положај жена у Србији, постепено преобликујући женске дужности , усмерене на кућне послове и економију, у систем модерног образовања. Изложба праћена стручним вођењима траје до 3. новембра, а реализацију догађаја подржали су Министарство културе, Секретаријат за привреду и општина Гроцка.


 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Tекст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај