Изложба „Дуалити" и бакарни контрасти

07. март 2020.

 

 

У Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, пред многобројном публиком отворена је самостална изложба накита „Дуалити“ смедеревске уметнице Марије Наранџић. Младој ауторки која је по занимању историчар уметности, а по вокацији примењени уметник, ово је прва самостална изложба. Изложбу је отворила Зорица Атић, дипл. историчарка уметности, директорка установе.

Марија Наранџић јавности се представила колекцијом накита изведеном у бакру, материјалу који је племенит и особен како својим колоритом, тако и могућностима обраде. Поставка која се састоји од двадесетак огрлица, минђуша и прстенова, уједно представља и прву заокружену стваралачку целину у њеном раду. Серија „Дуалити“ настајала је у протеклих неколико година, а по речима ауторке, „налази и подвлачи дуалитете у ствараоцу и свету у коме живи, контрасте и супротости које се свакодневно прожимају, чинећи целину животног циклуса“. Визуелни израз ових сучељавања огледа се у контрастима текстуре и облика употребљеног материјала. У својеврсној игри ритмова пуног и празног, обрађеног и недовршеног, глатког и храпавог, линија и преплета, гради се визуелни утисак и изражава основна замисао. Поставка је „зачињена“ алатом који се користи при обради, као и оштрим опиљцима бакра. Приликом отварања изложбе наступили су одабраним нумерама ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој, Софија Митрић, Теодора Маторчевић, Викторија Михајловић, Реља Дедић, гитарa, и камерни дуо флаута и клавир - Јована Јаћимовић и Јована Ђорђевић, Јана Маринковић и Драгана Ђорђевић. Изложба траје до 23. марта 2020. године.

Фото-албум са догађаја се може погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка ОВДЕ

 

Повезани садржај

22јул2021
Програм „53. Грочанских свечаности“

Програм „53. Грочанских свечаности“

22 јул 2021

„Грочанске свечаности“ су манифестација која на изузетан начин представља културне, туристичке, спортске и пољопривредне потенцијале општине Гроцка.