Изложба слика Три погледа на цвет Анамарије Вартабедијан, Душанке Вартабедијан и Марион Дедић

01. октобар 2023.

 

Центар за културу Гроцка
Изложба слика ТРИ ПОГЛЕДА НА ЦВЕТ
Анамарија Вартабедијан, Душанка Вартабедијан и Марион Дедић 
Ранчићева кућа / 6. октобар у 18.30 / улаз слободан

 

Позивамо Вас да присуствујете отварању изложбе слика „Три погледа на цвет“ Анамарије Вартабедијан, Душанке Вартабедијан и Марион Дедић, у петак 6. октобра у 18.30 часова, у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Изложбена поставка представља радове инспирисане природом и цветним мотивима изведених пастелом и акварелом. Изложба траје до 17. октобра 2023. године.

Исте вечери, 6. октобра од 19 часова наступиће домаћи рок састав Е-Play у оквиру јубиларне десете „Музичке баште“ Центра за културу Гроцка.

***

ТРИ ПОГЛЕДА НА ЦВЕТ

Изложба слика „Три погледа на цвет“ у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка представља радове три уметнице које је повезала тема природе, кроз једно од њених најлепших стваралачких дела - цвет. Заступљеност флоралних мотива у уметничком раду Анамарије Вартабедијан, Душанке Вартабедијан и Марион Дедић, присутна је дужи низ година. Осим теме, нит која спаја три ауторке је дивљење према стваралачкој снази и лепоти природе, чаролији њених бескрајних варијација облика, боја и композиција. Свака понаособ бележи јединствени, неповратни призор иза којег су стварање, трајање, пролазност и обнављање. Вођене личним доживљајем и у оквирима својих уметничких сензибилитета одају сликовни омаж природи кроз цвет, опредељујући се за различите сликарске материјале попут пастела, акварела или комбинованих техника. Цветни мотиви у радовима Душанке Вартабедијан најчешће су представљени кроз мртве природе или преплетени са пејзажом и изведени акварелом, пастелима или уљем на платну. Анамарија Вартабедијан ствара сувим пастелом на тамној подлози папира, где биљке и цвеће нису смештени у класичну композицију мртве природе већ спонтано „на неки свој начин“ испуњавају формат папира, као да се још увек налазе у природи. Радови Марион Дедић настају из неоптерећене стваралачке игре чија основа је акварел, који понекад комбинује и допуњава другим техникама, градећи цвећем инспирисане композиције на којима се прожимају реално, експресивно и апстрактно...

 

АНАМАРИЈА ВАРТАБЕДИЈАН (1974) је рођена у Београду. Дипломирала је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 1998. године, где је и магистрирала (2001) на сликарском oдсеку – смер мозаик. Титулу мастер дизајнер (графички дизајн) стекла је на Факултету за уметност и дизајн у Београду (2014), док је Докторске уметничке студије примењене уметности и дизајна завршила 2020. године на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду. Приредила је 47 самосталних изложби и излагала на преко стотину групних и осамнаест изложби породице Вартабедијан широм земље и у иностранству. Члан је УЛУПУДС-а и УЛУС-а. Добитница је више стручних признања.

ДУШАНКА ВАРТАБЕДИЈАН (1937) је рођена у Београду. Дипломирала је на Филолошком факултету Универзитета у Београду Eнглески језик и књижевност (1961) и Италијански језик (1964). Студије Американистике је завршила на Интеруниверзитетском центру за постдипломске студије у Дубровнику (1990). У току дипломских студија провела је годину дана у Лондону где је похађала течај цртања и сликања при Краљевској академији за лепе уметности, а у Београду је била ђак београдског сликара Светолика Лукића. Прва упуства о сликању добила је од уметника Јована Бијелића. Приредила је девет самосталних и излагала на преко тридесет групних изложби, као и на осамнаест изложби породице Вартабедијан у периоду (1994-2005), које су одржане у музејима, галеријама и центрима за културу широм Србије, Црне Горе и Шпанији. Била је члан Савета Ликовног салона Елада – Друштва грчко-српског пријатељства од 2010. године. Организовала је изложбе у Галерији Института за стране језике у Београду, где је радила од 1964. до 2002. године као професор енглеског и италијанског језика за одрасле.

МАРИОН ДЕДИЋ (1976) рођена je у СР Немачкој. Дипломирала je на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности Универзитета у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС). Остварила је деветнаест самосталних изложби и учествовала на бројним групним изложбама у земљи и иностранству. Добитница је неколико признања и награда за ликовно стваралаштво.

***

Х МУЗИЧКА БАШТА ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА

E-PLAY је домаћи алтернативни рок састав основан 1998. године у Београду, особеног звука који карактеришу drum & bass ритмови, дисторзирани бас и нежне, амбијенталне гитаре. Састав E-Play иза себе има више студијских албума, подужу листу самосталних и фестивалских наступа, као и учешћа у оквиру више компилација и филмова (музика из филма Муње, Лавиринт, компилација посвећена Милану Младеновићу...).

E-PLAY наступа у оквиру јубиларне десете „Музичке баште“ Центра за културу Гроцка и свира у постави Маја Цветковић (вокал, бас), Горан Љубоја Трут (бубањ), Немања Велимировић (гитара), Мина Кнежевић (пратећи вокал).

***

Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу, аутентични варошки дом с почетка 19. века и бележи више од два века трајања. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 

Улаз на догађаје је слободан.

Добро дошли!

 

 

*Јубиларна 10. „Музичка башта“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и ГО Гроцка.

 

 

 

 

 

Повезани садржај