Oтворена је изложба скулптура, колажа и фотографија "Од попа уши"

17. март 2023.

 

Самостална изложба скулптура малог формата, колажа и фотографија „Од попа уши” уметнице Невене Поповић представљена је у четвртак, 16. марта, у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка. Изложбу је отворила директорка установе Зорица Атић, која је истакла да је Ранчићева кућа, културно добро народног градитељства, аутентичан галеријски простор и позорница која на особен начин истиче симболе и мотиве које представља изложба Невене Поповић – некадашњу „кућу”, традиционални дом, породичне вредности и успомене које у себи чувају предмети отргнути од заборава.
„Од попа уши је архаичан народни израз, који карактерише краткоћа и јасноћа изречене мисли. Данас је ова изрека вероватно недовољно јасна, а односи се на место препуно ствари у коме нема реда и где само фале од попа уши”, навела је ауторка у уводној речи каталога изложбе. Дом је, по речима уметнице, тема којом се она бави дужи временски период.
„Изучавам традиционалне технике градње, истражујем кућу као артефакт неколико генерација, занима ме колико сеже индивидуално сећање на прошлост. Антрополошке теме у мом фокусу су оно што настаје, оно што нестаје и оно што остаје: традиционална архитектура, познавање и коришћење локалних материјала, организација домаћинства, географско лоцирање, потомство, миграције, загађење, екологија...”, објаснила је Невена Поповић.
У њеном раду, како каже, евидентно је повезивање наслеђа са садашњим тренутком.
„Анализирам промене у начину размишљања, проналазим материјалне трагове, бележим своја размишљања визуелним поступком користећи различите материјале, технике и медије”, додала је ауторка.
 
Невена Поповић је на Факултету ликовних уметности у Београду завршила основне, магистарске и докторске уметничке студије, а као гост – студент боравила је у Бечу и Солуну. Члан је УЛУС-а и међународног удружења „Sculpture-network”. Учествовала је на бројним изложбама, ликовним колонијама и радионицама у Србији и иностранству.
 
Приликом отварања изложбе, која ће иначе трајати до 3. априла, наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић” из Гроцке Андреј Драговић, гитара, Марија Димоски, Јована Кујунџић, флаутa, Настасија Глигорић и Петар Станојевић, хармоника.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај