СИМБОЛ КАО НАЧИН КОМУНИКАЦИЈЕ - интернет презентација радова

01. април 2020.

 

Центар за културу Гроцка

Немања Обрадовић

СИМБОЛ КАО НАЧИН КОМУНИКАЦИЈЕ
интернет презентација радова/изложбе
петак 3. април од 19h

#ОстаниКодКућеУзКултуру 

Позивамо Вас да у петак, 3априла 2020. године од 19 часова посетите интернет презентацију самосталне изложбе скулптура и рељефа „Симбол као начин комуникације“ примењеног уметника Немање Обрадовића. Уместо у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, изложба ће бити представљена на сајту и Фејсбук страници установе, приказујући инспиративне радове и уметничке праксе перспективног младог аутора.

Будући да су потребе за културним садржајима у стању самоизолације и уздржавања од социјалне интеракције огромне, култура на сваком кораку показује савременост, виталност и прилагодљивост коришћењем дигиталних технологија, које су јој омогућиле изразиту интерактивност.

Установа је отуд донела одлуку да се галеријски програм као вид подршке уметницима ипак одржи – и реализује у сусрет публици, у виду дигиталних презентација. Такође, свим уметницима који због актуелног стања у земљи остају без свог излагачког термина у галерији Ранчићеве куће, излагање ће бити омогућено у наредном периоду. 

-        Скулптуре и рељефи Немање Обрадовића представљени у оквиру излагачког концепта  „Симбол као начин комуникације“ својим складним формама враћају нас у детињство човека и уметности, где доминирају јасноћа и сведеност представа, а облик изражава симбол или идеју. Поигравање ликовним елементима и апстраховањем појмова, акцентованих бојом, исказује тежњу ка целовитом и естетски одређеном уметничком предмету. Радови су изведени комбиновањем и сучељавањем различитих техника и материјала, сведених и наративних решења, при чему доминирају асоцијативна органска форма и топлина дрвета. Називи скулптура и рељефа као што су Талас, Цепелин, Летач, Ветар и крила, Плодови... откривају теме и мотиве којима се аутор изражава, приказујући стваралачки и лични однос према феноменима облика и кретања у простору - наводи Зорица Атић, историчарка уметности.

Немања Обрадовић (1993) рођен је у Београду. Средњу школу примењених уметности завршава у Шапцу, да би 2018. године дипломирао на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, одсек Примењено вајарство, у класи проф. Ненада Вацића. Мастер студије завршио је 2020. године у класи проф. Вукашина Миловића. Добитник је студентске 2. награде на конкурсу „Предузетникус“, као и награде за идејно решење подних облога компаније Tarket (2019). Остварио је учешће на групним изложбама, од којих издвајамо Пролећну изложбу у УП „Цвијета Зузорић“ (2019). Учествовао је у раду ликовних колонија (Тршић, 2019) и уметничких радионица. Ово је прва самостална презентација радова перспективног младог уметника. Живи и ради у Београду.

 #ОстаниКодКућеУзКултуру 

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места, на које је доводио свој