СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА 2022. и концерт састава КАЛЕМ у „Музичкој башти“

11. јул 2022.

 

      

VIII групна изложба СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА у Ранчићевој кући

Наступ састава КАЛЕМ у „Музичкој башти“

54. „Грочанске свечаности“ ГО Гроцка

Центар за културу Гроцка

Ранчићева кућа / среда, 20. јул од 20ч

 

Свечаност отварања VIII групне изложбе „Стваралачка Гроцка“, традиционалне поставке која ове године окупља 46 аутора, биће уприличена у среду 20. јула 2022. године од 20ч у Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка – установе културе Општине Гроцка (Мајевичка 9). Поставку отвара историчарка уметности Зорица Атић, кустоскиња и ауторкa концепта који траје од 2015. године у виду годишње изложбене смотре.

У наставку вечери, заказан је и концерт на летњој сцени Ранчићеве куће, када ће у оквиру програма „Музичка башта“ од 20.30 часова наступити састав „Калем“.

KAЛЕМ изводи традиционалну музику Балкана одевену у ново рухо. Њена лепота је у једноставности и идеји коју носи - приближити савременог човека културном наслеђу које ово поднебље чува. „Калем“ чине професионални, академски музичари Стефан Илић (вокал/виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара).

Летњи музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка реализује се подршком Града Београда – Секретаријата за културу.

СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА: Изложбени концепт групне поставке „Стваралачка Гроцка“ има за циљ представљање разноврсности креативних потенцијала и актуелне продукције великог броја аутора и уметника који живе и раде на територији општине Гроцка. Окупљање и повезивање стваралаца у оквиру групне изложбе, као и промоција њиховог рада у јавности, битан је корак ка оснаживању уметника и уједно обогаћивању културног живота локалне заједнице. Учесници су академски ликовни и примењени уметници, чланови уметничких удружења УЛУС и УЛУПУДС, студенти уметничких школа и факултета, афирмисани неакадемски ствараоци, и уопште, активни аутори чији рад спада у домен ликовних и примењених уметности, а који живе и/или раде на подручју градске општине Гроцка. Концепт је усмерен на излагање радова из актуелне продукције, настале у протекле две године, и то: слика, цртежа, графике, накита, ситне пластике, скулптуре мањег формата, фотографије, занатских рукотворина, дизајна текстила…

Зорица АТИЋ у уводној речи каталога наводи: „Одавно на мапи светске културне баштине, окружење Општине Гроцка поседује изванредне културно-туристичке и излетничке ресурсе, који су резултат вишевековног историјског трајања у плодном крајолику крај моћне европске реке. Својим амбијентима, визурама и природним лепотама, била је дом и инспирација многим народима који су на овим теренима боравили, баш као што је и данас уметницима који на њеном тлу стварају, или живе и раде... У 2022. години, осма групна изложба „Стваралачка Гроцка“ окупља 46 учесника – ликовне и примењене уметнике различитих узраста и профила (сликаре, вајаре, илустраторе, иконописце, графичке дизајнере, визуелне уметнике...), као и самоуке ствараоце активне у различитим занатским и креативним дисциплинама (фотографе, дрворесце, сликаре, иконописце, модне креаторе, уметничке столаре...), приказујући разноврсне ликовне и примењене приступе, теме, мотиве и уметничке праксе... након осам година трајања могу се пратити и лични сензибилитети, уметнички афинитети, као и развој и ликовне праксе редовних учесника, од којих су поједини у међувремену  реализовали и самосталне изложбе у Ранчићевој кући, или пак учествовали у раду Ликовне колоније општине Гроцка. Такође, групној смотри се сваке године придружују и нови, у највећем броју млади академски уметници, који уносе новине у групној размени и омогућавају увид у актуелне уметничке токове на широј ликовној сцени. Интересовање учесника из године у годину потврђује потребу стваралаца за представљањем и признањем свога рада, као и утисак да се ликовно надарени становници и посетиоци многољудне општине Гроцка изражавају у широком спектру стваралачких дисциплина.“

РАНЧИЋЕВА КУЋА: Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће, варошке куће с почетка 19. века. Објекат ужива заштиту надлежног Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе/народног неимарства од великог значаја за Републику Србију (Више на: http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html).

Изложба „Стваралачка Гроцка“ траје до 28. августа. Добро дошли!

 


 
 
 

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.