Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

01. август 2020.

 

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, представљена је шеста групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља педесет и једног учесника, и излаже исто толико радова, приказујући публици разноврсне технике и уметничке праксе. Поставка је уприличена без свечаности отварања и дружења уметника и публике, због актуелне епидемиолошке ситуације, али је уз примену актуелних мера заштите доступна за посетиоце током августа месеца. 

Интересовања има, а посетиоци су изложбу разгледали и током поставке претходних дана, о чему сведочи и албум у прилогу. Групна изложба има за циљ представљање разноврсности продукције великог броја аутора који живе и/или стварају на територији општине Гроцка и траје од 2015. године. Аутор и кустос је Зорица Атић, историчарка уметности, која је уметнички догађај осмислила као вид умрежавања и представљања локалних уметничких потенцијала на територији општине коју обележава вишевековно историјско и културно трајање. Њихово окупљање и повезивање у оквиру групне изложбе као што је „Стваралачка Гроцка“, као и промоција и представљање њиховог рада у јавности, битан је корак у оснаживању аутора и обогаћивању културног живота локалне заједнице.

Овогодишње представљање, поред обиља облика, решења и идеја, у знаку је ванредних околности које су планетарно утицале на живот и активности заједнице и појединца, као и на поимање личних и друштвених вредности или приоритета. У ситуацији када су отказана окупљања и манифестације, међу њима и традиционалне 53. „Грочанске свечаности“ општине Гроцка, зелена и воћна варош крај Дунава - одувек уметничка инспирација и мирна лука - постала је и уточиште, по ко зна који пут кроз своју историју. Не само учесницима изложбе који на њеном тлу живе и раде, или бораве у летњем периоду, већ многима - који су одбегли из тескобе града у вековну оазу ваздуха, сунца и зеленила крај пространства реке. Овогодишњи концепт изложбе је задат у духу потпуне отворености према различитостима ликовних исказа, тема и мотива, и са великом радозналошћу у погледу одзива; а како би се постигао увид у актуелно стваралаштво, и веома специфични садашњи тренутак, условљен је радовима из најсвежије продукције аутора.

Отуд је традиционална летња поставка у Ранчићевој кући окупила бројне академске уметнике, затим студенте уметничких факултета, њихове наставнике и професоре, али и креативне самоуке ствараоце активне у различитим занатским и ликовним дисциплинама. Својим стваралаштвом, уметнички надарени становници многољудне општине Гроцка показали су да се изражавају у широком спектру креативних дисциплина и усмерења, док већинско присуство школованих уметника одражава изванредне потенцијале локалне средине. Галерија Ранчићеве куће у топлини некадашњег варошког дома у наредном периоду излаже богату поставку радова различитих формата, реализованих у разноврсним материјалима и комбиновањем техника карактеристичним за савремено доба. Заступљене су слике у техникама уље и акрил на платну, свили, дрвету, цртежи у оловци, пастелу, угљену, јувелирски накит рађен од сребра и коже, скулптуре изведене у дрвету, металу, гипсу, у мозаику, као и вештим комбиновањем приступа и материјала, графике, фотографије, дизајн текстила и коже, занимљиве занатске рукотворине и предмети примењене уметности...

Такође, значајан број радова темом или атмосфером рефлектује грочанске мотиве и амбијенте, чиме сведоче о пролећним и летњим месецима проведеним у окриљу старе вароши крај Дунава. У новим околностима – радови су и одраз потребе за сигурношћу и лепотом, које нуди зелено окружење и културна баштина вековног трајања крај Дунава.

Поставка се налази у простору који је културно добро и сам по себи својеврстан експонат. Галеријски простор установе смештен је у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће, настале крајем 18. века, заштићеног споменика културе од великог значаја.

 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

 

Повезани садржај