Ноћ музеја: ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „Грочанске приче“ у Културном центру Власотинце

17. мај 2021.

 

Филм „Грочанске приче“ аутора Небојше Илића Илкета се емитује за Ноћ музеја, 15. маја од 21 час у Културном центру Власотинце.

У уводном делу програма, учесници и реализатори документарно-туристичког филма из 2019. године, награђеног на домаћим и иностраним фестивалима у протеклом периоду, поделиће своје импресије, у виду разговора о околностима реализације филма, као и значају међуинституционалне сарадње.

Путем видео позива, укључиће се Зорица АТИЋ, директорка Центра за културу Гроцка, а са лица места, своје утиске пренеће Небојша ИЛИЋ Илке, аутор и режисер филма.
Аутор је уједно сниматељ у Културном центру Власотинце и иза себе има низ запажених документарних остварења.
 
„Грочанске приче“ реализоване су у сарадњи са Високом туристичком школом струковних студија у Београду, а међу домаћинима и учесницима су Центар за културу Гроцка, Музеј града Београда, Пољопривредни факултет и породица Михајловић из Гроцке.
 
Документарно-туристички филм ГРОЧАНСКЕ ПРИЧЕ, аутора власотинчанина Небојше Илића, обухвата културне и туристичке атракције Гроцке у око 25 минута трајања. Приказује зелене и воћне грочанске панораме крај реке, винчанску културу, Грочанску чаршију, Ранчићеву кућу, Легат др Александра Костића у Гроцкој и летњиковац у Дубочају, Касноримску гробницу у Брестовику, ресторан Виногради, Огледно добро Радмиловац…
 
Како се наводи у синопсису „Туристички филм о Гроцкој допушта вам да без журбе уживате у атмосфери ове сликовите варошице, и да слушајући приче људи из овог места о богатом културном наслеђу и природним лепотама пожелите да је и сами посетите…“.
 
Филм је добио бројна признања на фестивалима, од којих извајамо: Награду студената Високе туристичке школе струковних студија у Београду на СИЛА ФЕСТ-у, 11. Међународном фестивалу туристичког и еколошког
филма у Великом Градишту (2019.); Специјалну награду из Солина у Хрватској где је одржан Међународни фестивал туристичког филма (2020.);
Прву награду за “Туристичко представљање животног простора Гроцке са околином“ на 15. Међународном фестивалу документарног филма „Златна Буклија“ (2020.) у Великој Плани...
 
Снимак догађаја може се пратити уживо 15. маја од 21 час на инстрагам профилу Кулурног центра Власотинце


или од 16. маја на you tube каналу ове установе
 


 

Повезани садржај

14јануар2022
Пројекат  „ИЗУЗЕТНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ“

Пројекат „ИЗУЗЕТНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ“

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.