Богати „Дани европске баштине“ у Гроцкој

04. октобар 2019.

 

 

„Дани европске баштине“ се у Гроцкој и ове године обележавају у складу са живописним окружењем, познатом по вредном културном наслеђу, лепоти природе и најслађем воћу, уз садржајне програме за све узрасте.

Подржани од стране Секретаријата за културу, Министарства културе и информисања, Туристичке организације Београда и општине Гроцка, разноврсни програми обухватају различите аспекте наслеђа, материјалног и нематеријалног, који нам, баш како то овогодишња тема „Уметност и забава – наслеђе у фокусу“ и налаже, омогућавају да обогатимо свакодневни живот и препознамо вредности свог окружења - уживањeм у културним садржајима.

Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка су се представили разноврсним и посећеним програмима - ликовним, галеријским, музичким, едукативним, трибинским, излетничким...

За културно-туристички излет пут ове зелене и воћне дестинације, организованим у сарадњи са Туристичком организацијом Београда, данима се тражило место више у аутобусу који је кренуо са стајалишта у центру престонице. Целодневни обилазак културне баштине општине Гроцка обухватио је незаобилазно археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи, које упознаје излетнике са светском баштином на нашем тлу, варошку Ранчићеву кућу, заштићену амбијенталну целину Грочанска чаршија, упознавање са спомеником и личношћу Илије Гарашанина, обилазак античке Касно-римске гробнице у Брестовику, средњевековног манастира Рајиновац у Бегаљици, и чувеног Агиног брда са видиковцем ресторана „Виногради“ у Гроцкој. Као новина у односу на претходну годину, излетнике је „дочекао“ Легат др Александра Костића који говори о изузетној личности наше не тако далеке прошлости, али и о вредним археолошким налазима и палеонтолошким налазима из окружења. Такође, истог дана је уприличен и IV Сајам зимнице на Грочанској чаршији, те су излетници уживали у домаћим производима „Јесење кухиње“ која је својим живим бојама украсила шеталишну зону старе вароши.

„Љубавни живот на двору Обреновића“ назив је пикантне трибине Смиљане Попов и „Београда за почетнике“ представљене у Ранчићевој кући, аутентичном варошком дому Гроцке. На месту где се у 19. веку око округле софре уз кафу и ракију преговарало, уговарало и проводаџисало, било је речи о аферама и сентименталној историји наших краљева и краљица из лозе Обреновића. Гост трибине Милорад Стокин предавање је богато илустровао ретким фотографијама, а истраживање засновао на записима путописаца, савременика, дворских лекара и тадашње штампе.

„Музичка башта“ Центра за културу Гроцка, представила је етно-групу „Гергина“ на летњој сцени Ранчићеве куће, амбијенту заштићеног културног добра, а низали су се и познати хитови попут „М'ндра–мја“ (Драга моја), Ма фукут мума фрумуаса (Родила ме мајка лепу), „Гергина, гергина“... Састав „Гергина“ чине женски етно-вокали и пратећи инструментални оркестар (хармоника, виолина, фрула и гоч).

У галерији Центра за културу Гроцка пред бројном публиком отворена је тематска изложба „Моје окружење“ уприличена у оквиру културно-туристичке манифестације „Дани европске баштине“. Поставка у Ранчићевој кући, која је и сама „експонат“ као заштићено културно добро, обухвата више десетина дечјих радова од предшколског до средњошколског узраста, одабраном по конкурсном позиву Центра за културу Гроцка и одлуци жирија. Ликовни конкурс је осмишљен у циљу упознавања деце и младих са културном баштином и вредностима локалне заједнице, по којима је Гроцка, стара варош крај Дунава, одавно чувена.

Програми се током октобра месеца настављају: трибинама са темом културног наслеђа у сарадњи са Центром за урбани развој, промоцијом књиге „Топлина варошког дома Гроцке – Грочанска чаршија и Ранчићева кућа“ ауторке Зорице Атић, историчара уметности, представљањем документарног филма „Грочанске приче“ (Grocka Tales) аутора Небојше Илића, недавно приказаном на Међународном фестивалу туристичког и еколошког филма у Великом Градишту, као и едукативним радионицама за најмлађе – Ликовном радионицом и предстојећом Археолошком радионицом у сарадњи са Музејом града Београда.

 

Повезани садржај

23јануар2020
ТВ поздрав из Гроцке са Смиљаном Попов

ТВ поздрав из Гроцке са Смиљаном Попов

23 јануар 2020

Познато ТВ лице, Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала о лепотама и занимљивостима Београда, посетила је Гроцку трагом нових прича.