Богати „Дани европске баштине“ у Гроцкој

04. октобар 2019.

 

 

„Дани европске баштине“ се у Гроцкој и ове године обележавају у складу са живописним окружењем, познатом по вредном културном наслеђу, лепоти природе и најслађем воћу, уз садржајне програме за све узрасте.

Подржани од стране Секретаријата за културу, Министарства културе и информисања, Туристичке организације Београда и општине Гроцка, разноврсни програми обухватају различите аспекте наслеђа, материјалног и нематеријалног, који нам, баш како то овогодишња тема „Уметност и забава – наслеђе у фокусу“ и налаже, омогућавају да обогатимо свакодневни живот и препознамо вредности свог окружења - уживањeм у културним садржајима.

Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка су се представили разноврсним и посећеним програмима - ликовним, галеријским, музичким, едукативним, трибинским, излетничким...

За културно-туристички излет пут ове зелене и воћне дестинације, организованим у сарадњи са Туристичком организацијом Београда, данима се тражило место више у аутобусу који је кренуо са стајалишта у центру престонице. Целодневни обилазак културне баштине општине Гроцка обухватио је незаобилазно археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи, које упознаје излетнике са светском баштином на нашем тлу, варошку Ранчићеву кућу, заштићену амбијенталну целину Грочанска чаршија, упознавање са спомеником и личношћу Илије Гарашанина, обилазак античке Касно-римске гробнице у Брестовику, средњевековног манастира Рајиновац у Бегаљици, и чувеног Агиног брда са видиковцем ресторана „Виногради“ у Гроцкој. Као новина у односу на претходну годину, излетнике је „дочекао“ Легат др Александра Костића који говори о изузетној личности наше не тако далеке прошлости, али и о вредним археолошким налазима и палеонтолошким налазима из окружења. Такође, истог дана је уприличен и IV Сајам зимнице на Грочанској чаршији, те су излетници уживали у домаћим производима „Јесење кухиње“ која је својим живим бојама украсила шеталишну зону старе вароши.

„Љубавни живот на двору Обреновића“ назив је пикантне трибине Смиљане Попов и „Београда за почетнике“ представљене у Ранчићевој кући, аутентичном варошком дому Гроцке. На месту где се у 19. веку око округле софре уз кафу и ракију преговарало, уговарало и проводаџисало, било је речи о аферама и сентименталној историји наших краљева и краљица из лозе Обреновића. Гост трибине Милорад Стокин предавање је богато илустровао ретким фотографијама, а истраживање засновао на записима путописаца, савременика, дворских лекара и тадашње штампе.

„Музичка башта“ Центра за културу Гроцка, представила је етно-групу „Гергина“ на летњој сцени Ранчићеве куће, амбијенту заштићеног културног добра, а низали су се и познати хитови попут „М'ндра–мја“ (Драга моја), Ма фукут мума фрумуаса (Родила ме мајка лепу), „Гергина, гергина“... Састав „Гергина“ чине женски етно-вокали и пратећи инструментални оркестар (хармоника, виолина, фрула и гоч).

У галерији Центра за културу Гроцка пред бројном публиком отворена је тематска изложба „Моје окружење“ уприличена у оквиру културно-туристичке манифестације „Дани европске баштине“. Поставка у Ранчићевој кући, која је и сама „експонат“ као заштићено културно добро, обухвата више десетина дечјих радова од предшколског до средњошколског узраста, одабраном по конкурсном позиву Центра за културу Гроцка и одлуци жирија. Ликовни конкурс је осмишљен у циљу упознавања деце и младих са културном баштином и вредностима локалне заједнице, по којима је Гроцка, стара варош крај Дунава, одавно чувена.

Програми се током октобра месеца настављају: трибинама са темом културног наслеђа у сарадњи са Центром за урбани развој, промоцијом књиге „Топлина варошког дома Гроцке – Грочанска чаршија и Ранчићева кућа“ ауторке Зорице Атић, историчара уметности, представљањем документарног филма „Грочанске приче“ (Grocka Tales) аутора Небојше Илића, недавно приказаном на Међународном фестивалу туристичког и еколошког филма у Великом Градишту, као и едукативним радионицама за најмлађе – Ликовном радионицом и предстојећом Археолошком радионицом у сарадњи са Музејом града Београда.

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.