Централни догађај ДЕБ 2020. у Србији уз свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ ЗЗСКГБ у Ранчићевој кући

24. септембар 2020.

 

Центар за културу Гроцка - Галерија Ранчићева кућа

НАРОДНО ГРАДИТЕЉСТВО – СПОМЕНИК КУЛТУРЕ ДАНАС

централна манифестација „Дани европске баштине” 2020. у Србији  

гостујућа изложба Завода за заштиту споменика културе града Београда

 

            Централни догађај манифестације „Дани европске баштине” за 2020. годину у Србији и свечаност отварања гостујуће изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије биће одржан у суботу 26. септембра од 10.30 часова у галерији Ранчићеве куће, седишту Центру за културу Гроцка.

Догађај ће отворити мср Данијела Ванушић, помоћница министра културе - сектор за заштиту културног наслеђа.

Догађају присуствују председник Општине Гроцка Драган Пантелић, као и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, а међу званицама су представници Секретаријата за привреду и установа културе града Београда, као и стручни сарадници у оквиру манифестације „Дани европске баштине” 2020. 

Изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда, ауторке Наде Живковић, етнолога-конзерватора, представљена је у прилагођеном формату у оквиру културно-туристичке манифестације „Дани европске баштине“ са темом „Наслеђе и образовање – знање за будућност“ у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, и може се погледати до 6. октобра 2020. године.

На 20 паноа, приказана је стара београдска архитектура 19. и прве половине 20. века - народно градитељство у Београду, некадашњи и садашњи изглед објеката, међу којима је и Ранчићева кућа у којој је поставка изложена, споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

 Такође, у оквиру изложбе представљена је и мапа „Непокретна културна добра на територији општине ГРОЦКА“ Завода за заштиту споменика културе града Београда, резултат пројекта мапирања непокретног културног наслеђа београдских општина и јавних споменика.

*У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, догађај се одвија уз примену и поштовање прописаних мера заштите. 

 

Повезани садржај