Централни догађај манифестације „Дани европске баштине” у знаку културних добара

27. септембар 2020.

 


Централни догађај манифестације „Дани европске баштине” за 2020. годину у Србији, одржан је протеклог викенда у Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка, под покровитељством Министарства културе, и подршком Секретаријата за привреду и Општине Гроцка. Свечаност у знаку културне баштине је обележена отварањем гостујуће изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда, ауторке Наде Живковић, етнолога-конзерватора, а потом обиласком вредних културних добара Гроцке, од великог значаја за Републику Србију.

Централни програм у Ранчићевој кући започет је наступом ученика основне музичке школе „Невена Поповићˮ из Гроцке. У башти Ранчићеве куће, на летњој сцени пред старим бунаром аутентичног варошког дома Србије, присутне је поздравила Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка у улози домаћина и модератора, захваливши Министарству културе на поверењу и стручним сарадницима на посвeћеном залагању.

Централни догађај је отворила Данијела Ванушић, помоћница министра културе - сектор за заштиту културног наслеђа, нагласивши значај манифестације и овогодишње теме. Слоган „Наслеђе и образовање – знање за будућност“ нас упућује на искуства баштине и предака, приказане кроз бројне едукативне програме широм Србије. Разноврсни садржаји и догађаји које спроводи установа у Гроцкој под покровитељством Министарства културе, осмишљени су у мрежи сарадње са установама културе и стручним сарадницима, и посебно са Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала „Београд за почетнике“. У складу са епидемиолошком ситуацијом доступни публици су публици и уживо, и у иновативној дигиталној форми: е–трибине, виртуелне туре, филмови, видео-материјали, ТВ емисије, као и изложбе, предавања, едукативне  радионице намењене деци и стручна вођења, и трају до краја октобра.

Изложбу која на 20 паноа приказује народно градитељство 19. века у Београду, представила је Оливера Вуковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда. Међу приказаним старим здањима културним добрима је и Ранчићева кућа у којој је поставка изложена, споменик културе од великог значаја, као и чувена Грочанска чаршија, старо језгро вароши крај Дунава, једна од свега неколико београдских амбијенталних целина овог типа.

Такође, у оквиру изложбе представљена је и мапа „Непокретна културна добра на територији општине Гроцка“ градског Завода, резултат пројекта мапирања непокретног културног наслеђа београдских општина.

Догађај био је прилика и да се укаже на рад Центра за културу Гроцка, и нагласи залагање једне мале установе која у мрежи сарадње остварује значајне резултате и истакнути је пример добре праксе.

Свечаности су присуствовале бројне званице из света културе и туризма, као и представници надлежних установа културе и заштите, а након свечаности, уследио је обилазак културних добара Гроцке, попут Грочанске чаршије, Легата др Александра Костића, Касноримске гробнице у Брестовику, Влајковићеве куће у Гроцкој, у склопу даљих планова на уређењу и очувању културне баштине Гроцке, која је од великог значаја за Републику Србију.

Догађај је организован уз придржавање прописаних превентивних мера заштите и дозвољеног броја посетилаца, јер су здравље и безбедност на првом месту.

*Галерија фотографија се може погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ

 

Повезани садржај