Централни догађај манифестације „Дани европске баштине” у знаку културних добара

27. септембар 2020.

 


Централни догађај манифестације „Дани европске баштине” за 2020. годину у Србији, одржан је протеклог викенда у Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка, под покровитељством Министарства културе, и подршком Секретаријата за привреду и Општине Гроцка. Свечаност у знаку културне баштине је обележена отварањем гостујуће изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда, ауторке Наде Живковић, етнолога-конзерватора, а потом обиласком вредних културних добара Гроцке, од великог значаја за Републику Србију.

Централни програм у Ранчићевој кући започет је наступом ученика основне музичке школе „Невена Поповићˮ из Гроцке. У башти Ранчићеве куће, на летњој сцени пред старим бунаром аутентичног варошког дома Србије, присутне је поздравила Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка у улози домаћина и модератора, захваливши Министарству културе на поверењу и стручним сарадницима на посвeћеном залагању.

Централни догађај је отворила Данијела Ванушић, помоћница министра културе - сектор за заштиту културног наслеђа, нагласивши значај манифестације и овогодишње теме. Слоган „Наслеђе и образовање – знање за будућност“ нас упућује на искуства баштине и предака, приказане кроз бројне едукативне програме широм Србије. Разноврсни садржаји и догађаји које спроводи установа у Гроцкој под покровитељством Министарства културе, осмишљени су у мрежи сарадње са установама културе и стручним сарадницима, и посебно са Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала „Београд за почетнике“. У складу са епидемиолошком ситуацијом доступни публици су публици и уживо, и у иновативној дигиталној форми: е–трибине, виртуелне туре, филмови, видео-материјали, ТВ емисије, као и изложбе, предавања, едукативне  радионице намењене деци и стручна вођења, и трају до краја октобра.

Изложбу која на 20 паноа приказује народно градитељство 19. века у Београду, представила је Оливера Вуковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда. Међу приказаним старим здањима културним добрима је и Ранчићева кућа у којој је поставка изложена, споменик културе од великог значаја, као и чувена Грочанска чаршија, старо језгро вароши крај Дунава, једна од свега неколико београдских амбијенталних целина овог типа.

Такође, у оквиру изложбе представљена је и мапа „Непокретна културна добра на територији општине Гроцка“ градског Завода, резултат пројекта мапирања непокретног културног наслеђа београдских општина.

Догађај био је прилика и да се укаже на рад Центра за културу Гроцка, и нагласи залагање једне мале установе која у мрежи сарадње остварује значајне резултате и истакнути је пример добре праксе.

Свечаности су присуствовале бројне званице из света културе и туризма, као и представници надлежних установа културе и заштите, а након свечаности, уследио је обилазак културних добара Гроцке, попут Грочанске чаршије, Легата др Александра Костића, Касноримске гробнице у Брестовику, Влајковићеве куће у Гроцкој, у склопу даљих планова на уређењу и очувању културне баштине Гроцке, која је од великог значаја за Републику Србију.

Догађај је организован уз придржавање прописаних превентивних мера заштите и дозвољеног броја посетилаца, јер су здравље и безбедност на првом месту.

*Галерија фотографија се може погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.

19јануар2021
Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

19 јануар 2021

Традиционална годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање“, насталих на Ликовној радионици установе, биће доступна од 22. јануара – 10. фебруара 2021. год.