Дани европске баштине и излетнички обилазак Гроцке

27. септембар 2019.

 


Септембарски „Дани европске баштине“ се у Гроцкој обележавају у складу са живописним окружењем, познатом по вредном културном наслеђу, лепоти природе и најслађем воћу. За културно-туристички излет пут ове зелене и воћне дестинације, организованим у сарадњи Туристичке организације Београда и Центра за културу Гроцка, данима се тражило место више у аутобусу који је пошао са стајалишта у центру престонице.

Целодневни обилазак културне баштине општине Гроцка обухватио је незаобилазно археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи које упознаје излетнике са светском баштином на нашем тлу, варошку Ранчићеву кућу, заштићену амбијенталну целину Грочанска чаршија, упознавање са спомеником и личношћу Илије Гарашанина, обилазак античке Касно-римске гробнице у Брестовику, средњевековног манастира Рајиновац у Бегаљици, и чувеног Агиног брда са видиковцем у Гроцкој. Као новина у односу на претходну годину, излетнике је „дочекао“ Легат др Александра Костића који говори о једној изузетној личности, али и о вредним археолошким налазима и палеонтолошким налазима из окружења. Такође, баш овог дана је уприличен и сајам зимнице у Гроцкој, те су излетници уживали у домаћим производима „Јесење кухиње“ која је својим живим бојама украсила шеталишну зону старе чаршије.

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.