Дани европске баштине и излетнички обилазак Гроцке

27. септембар 2019.

 


Септембарски „Дани европске баштине“ се у Гроцкој обележавају у складу са живописним окружењем, познатом по вредном културном наслеђу, лепоти природе и најслађем воћу. За културно-туристички излет пут ове зелене и воћне дестинације, организованим у сарадњи Туристичке организације Београда и Центра за културу Гроцка, данима се тражило место више у аутобусу који је пошао са стајалишта у центру престонице.

Целодневни обилазак културне баштине општине Гроцка обухватио је незаобилазно археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи које упознаје излетнике са светском баштином на нашем тлу, варошку Ранчићеву кућу, заштићену амбијенталну целину Грочанска чаршија, упознавање са спомеником и личношћу Илије Гарашанина, обилазак античке Касно-римске гробнице у Брестовику, средњевековног манастира Рајиновац у Бегаљици, и чувеног Агиног брда са видиковцем у Гроцкој. Као новина у односу на претходну годину, излетнике је „дочекао“ Легат др Александра Костића који говори о једној изузетној личности, али и о вредним археолошким налазима и палеонтолошким налазима из окружења. Такође, баш овог дана је уприличен и сајам зимнице у Гроцкој, те су излетници уживали у домаћим производима „Јесење кухиње“ која је својим живим бојама украсила шеталишну зону старе чаршије.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.