Излетнички обилазак ГРОЦКЕ НА ДУНАВУ за „Дане европске баштине“

19. септембар 2018.

 

Линије културе: Излетнички обилазак ГРОЦКЕ НА ДУНАВУ за „Дане европске баштине“

Излетнички обилазак територије општине Гроцка „Линије културе“ заказан је за четвртак 20. септембра у сарадњи са Туристичком организацијом Београда и Удружењем туристичких водича Србије.

Гроцка на Дунаву је територија на којој је прве више миленијума никла прва европска цивилизација – чувена винчанска култура.
Ова београдска општина удаљена од центра Београда свега 25км с разлогом у савремено доба носи назив „зелена“ и „воћна“, или „Мала Калифорнија“. Гроцка је омиљена дестинација надомак Београда за љубитеље реке и природе. Гроцка је општина са најстаријим споменицима културе и ансамблом веома значајних споменика и локалитета.

Излетнички обилазак вредних знаменитости и природних ресурса општине Гроцка обухвата следећу маршруту:
Полазак испред Старог двора у 8.30 часова
Ранчићева кућа у Гроцкој,
Заштићена амбијентална целина „Грочанска чаршија“,
Манастир Рајиновац у Бегаљици,
Агино брдо у Гроцкој – видиковац ресторана „Виногради“,
Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи
Повратак за Београд око 14.30 часова

Обавезна претходна пријава: ТИЦ Туристичке орг. Београда, Кнез Михаилова 56, 011/2635622
За информације: Центар за културу Гроцка 011/8502-321


МАРШРУТА, опис локација:

*Ранчићева кућа
Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и око три деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства. Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2006. године. Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница Гроцке.

*„Грочанска чаршија“
Главна улица у Гроцкој је сведочанство једног времена и значајно достигнуће народног неимарства, данас заштићена просторна културно-историјска целина од великог значаја за РС. Одувек главна улица, уједно је и најстарија улица у Гроцкој, а према свом значају, „Грочанска чаршија” у рангу је Косанчићевог венца у Београду и старог језгра Земуна. Значајнији сачувани објекти у оквиру заштићене амбијенталне целине су Апостоловићева кућа из средине 18. века, Нишлићева кућа и Савића механа с почетка 19. века, као и визуелно доминантна црква Св. Тројице, подигнута 1883. године на темељима старијег сакралног објекта из 1828. године, грађеног подршком кнеза Милоша Обреновића. Улаз у „Грочанску чаршију“ обележава и споменик Илији Гарашанину, чувеном државнику и знаменитом Грочанину, рад вајара Николе Коке Јанковића, као и скулптура младе „Грочанке“, рад вајара Зорана Ивановића.

*Манастир Рајиновац у Бегаљици
Манастир Рајиновац са црквом „Рођења Пресвете Богородице“ налази се на 30 km од Београда, у насељу Бегаљица општине Гроцка. Прво писано помињање манастира Св. Рајко датира још из 16. века. Легенда каже да је некад давно у Бегаљици служио момак по имену Раја, кога су убили и опљачкали газдини синови. Да би окајао грехе своје деце, газда је подигао малу дрвену цркву- у народу се говорило да је цркву подигао Рајин новац, те се она отуд и данас зове Рајиновац. Извор крај којег је Раја убијен постоји и данас, и верује се да има исцелитељске моћи. Манастир је надалеко чувен и по икони Пресвете Богородице Рајиновачке која, како се верује, помаже многима да добију потомство. Манастир је активан и у њему живе монахиње. Овде постоји могућност куповине разгледница, бројаница и манастирског сувенир-програма.

*„Виногради”- чувени ресторан са изузетним погледом
Ресторан „Виногради“ на Агином брду у Гроцкој који је у старој Југославији био стециште уметничке елите и страних делегација, ускоро почиње са радом, а својим панорамама привлачи бројне излетнике. И листа гостију сведочи о важности грочанских „Винограда“. Почев од југословенског председника Тита, овде су се окупљали званичници европских земаља, амбасадори, глумци попут Софије Лорен, књижевници, уметници… Јединствен амбијент ресторана био је и сценографија за култне серије и филмове са доајенима домаће сцене. Панорама по којој је ресторан чувен обухвата засаде винограда по којима носи назив, ток реке Дунав и питоме речне аде, брежуљке и кровове Гроцке, а поглед допире до Панчева и Фрушке горе, смедеревске тврђаве, вршачких винограда и румунских Карпата. Остале су забележене речи космонаута Нила Амстронга како је „одавде лепши поглед него са Месеца“. Ресторан је смештен на брду изнад саме „Грочанске чаршије”, а од центра Београда удаљен је 25км. Познат је и по заштићеном археолошком локалитету „Агино брдо“ на које непосредно гледа.

*Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи
Уз стручно вођење кустоса Музеја града Београда, археолога Драгана Јанковића, излетници ће се упознати са настанком прве европске цивилизације са седиштем у Винчи и заштићеним локалитетом од изузетног значаја за Републику Србију. Археолошки локалитет „Бело брдо“ своје име је добио по светлој боји лесне терасе на којој се налази, на самој десној обали Дунава. Винча је један од најзначајнијих неолитских локалитета, а пронађени остаци представљају највећу праисторијску насеобину у Србији и прву европску цивилизацију која је трајала преко хиљаду година. У наталоженим праслојевима нађено је оруђе, посуђе и предмете свакодневне намене, чувене винчанске антропоморфне и зооморфне фигурине, накит и безброј других налаза. Постоји могућност куповине сувенира са мотивима винчанских фигурина.

БЕОИНФО

 
 
 
 

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.